Скъса се язовирна стена край село Нова Върбовка

Причината за критичната ситуация е интензивният дъжд

Скъсала се е част от язовирната стена край село Нова Върбовка във великотйрновската община Стражица. Това потвърди пред NOVA зам.-председателят на Агенцията за метрологичен и технически надзор ген. Кирил Войнов.

„Преливането на язовира е започнало към 1 ч. през нощта“, съобщи Кирил Войнов.

„Овладяна е ситуацията с прелелия язовир край Стражица, няма опасност за населението”. Това заяви областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова, цитирана от БТА.

Тя уточни, че язовирната стена на язовир „Зеленчуков дол“ край Стражица се е скъсала тази нощ, но водите са изтекли в съседните ниви, което е предотвратило по-сериозни поражения.

В момента екипи на Пожарната изпускат контролирано водите на съседния язовир „Чешме дере“ край село Камен, който също е с увеличен обем.

Причината за критичната ситуация е интензивният дъжд от понеделник, когато в района са се излели около 120 литра на квадратен метър.

Наводнен е и приземният етаж на училището в село Камен. Водата се изпомпва, а кметът на Стражица е обявил днешният ден за неучебен.

Областният управител, заедно със зам.-председателят на Агенцията за метрологичен и технически надзор ген. Кирил Войнов и представители на областната дирекция на Пожарната и на местната власт, са в района на двата язовира и оглеждат ситуацията и щетите.

Новините на NOVA 

 

Start typing and press Enter to search