След разследване на Investor.bg: КФН наказа “Лонг Лайф Корпорация”

От компанията се готвеха да предлагат акции без проспект, както и елементи от мултилевъл маркетинга, след което спряха сайта си

Разследване на Investor.bg за опит за нерегламентирано емитиране на акции без одобрение на съответния регулатор – Комисията за финансов надзор, доведе до наказание за „Лонг Лайф Корпорация“ АД.
В сайта си от корпорацията предлагаха на своите бъд

ещи вложители 4 варианта за инвестиции, всеки от които е обвързан със закупуване на различен пакет акции. Пакетите варираха от 100 броя акции за 2500 лева до 1000 акции за 25 000 лева, като на всички закупили се обещава дивидент до 25% от печалбата на болницата след 3-тата финансова година и приоритет при настаняване, както и възможност за закупуване на собствена стая или апартамент в болницата на преференциални цени. Освен това се обещава и възможност за продажба на акциите на международна фондова борса в диапазон от между 5 до 7 години. Всичко това обаче – без одобрен от КФН проспект, както призна през февруари в отговор до Investor.bg финансовият директор Стоян Стоянов. Той обясни информацията в сайта с…  техническа грешка.

На 19 февруари от Investor.bg сезирахме комисията и се свързахме със самата компания за коментар по темата. Освен писмени отговори от финансовия директор, ден по-рано получихме некореспондиращи с обясненията на Стоянов отговори и от изпълнителния директор Ивайло Иванов, в които по никакъв начин не се споменаваше за „грубата грешка на фирмата изпълнител на страницата. В обяснението си до Investor.bg той оправдава фирмата си, че не е пирамида, въпреки че в нашите въпроси не сме поставяли такъв въпрос.

След получения от сайта ни сигнал финансовият регулатор е анализирал публично оповестената информация, както и информация в Investor.bg и форума на сайта. Сега от КФН поясняват пред Investor.bg, че „Лонг Лайф Корпорация“ АД е нарушило член 89г от Закона за публичното предлагане на ценни книжа – именно за предлагане на акции без предварително публикуване на „документ за публично предлагане“, който не може да съдържа неверни, заблуждаващи или непълни данни.

От регулатора поясняват, че са съставили и връчили акт за установяване на административно нарушение. Според член 221 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа глобата е в диапазона от 3000 до 5000 лева.

Start typing and press Enter to search