Сос Болонезе ( ragu alla Bolognese) - базова рецепта. Италианска кухня.

Рецептата, която ви предлагам днес, през 1982 година е депозирана в Търговската камера на Болония от Accademia della Cucina Italiana.
Защо се е наложило това? За италианците, националната кулинарна традиция е въпрос от съществено значение. Тук изключително се държи на автентичността на рецептите – продуктите, техниките и процедурата на приготвяне (въпреки множеството вариации). И, тъй като ragù alla Bolognese е едно от най-обичаните и често приготвяни ястия в Италия, Академията решила да защити и предаде за поколенията точната рецепта. И така проблемът бил разрешен. Ясни са точните съставки и начина на приготвяне. Който излезе от тази рамка, просто трябва да нарече ястието си по друг начин, но не и рагу alla Bolognese.
Сосът има много приложения. Може да се използва за подправяне на различни формати паста, от които най-подходящи са талятелите(идват от същия регион – Емилия Романя). Другият класически начин за използването на соса е лазанята – лазаня аlla Bolognese.
Рецептата изисква време и търпение, но резултатът си заслужава.
Buon appetito!

- РЕКЛАМА -