Гражданска инициатива за спасяването на пчелите събира подписи в цяла Европа. От 27 май европейските граждани могат да сложат в интернет подписа си под петицията.

Опазването на биологичното разнообразие да стане приоритетна цел на европейската аграрна политика, настоява инициативата. За успеха й са нужни подписите на хора от най-малко седем европейски страни, като изискваният минимален брой подписи за всяка страна е различен. От Германия – страната с най-многочислено население в ЕС – се очаква да събере най-малко 72 000 подписа.

Под петицията трябва да са се подписали най-малко 1 милион европейци. Ако това се случи в рамките на една година, инициаторите могат да представят исканията си на публично изслушване в Европейския парламент.

Инициативата „Спасете пчелите“ стартира първоначално в Бавария. С над 1,7 милиона подписа тя наложи на регионалното правителство неотложното си искане за защита на пчелите. След първоначално масивната критика от Съюза на фермерите управляващата в Бавария коалиция е готова да приеме законопроекта почти без промени и да го допълни и с други закони за защита на околната среда.

Според последни данни на Съвета за световно биологично разнообразие близо 1 милион животински и растителни видове в света са застрашени от изчезване.

 standartnews.com

- РЕКЛАМА - евтин куриер