Раду Михайлеану
Раду Михайлеану

Петото, юбилейно издание на единствения кинофестивал у нас, фокусиран върху адаптацията на литературни произведения на голям екран, ще срещне публиката с именити писатели, сценаристи, режисьори, актьори и продуценти. Нещо повече, за първи път, в рамките на CineLibri 2019, ще се проведе двудневен уъркшоп, посветен на екранизацията на книги и създаването на филмови истории по действителен случай. За целта в София пристигат Линда Сийгър и Джулиан Фрийдман, прочути експерти и консултанти в тази област.

Още на 6 октомври от 20:00 ч. ще се състои премиера на филма „Заличено момче” в присъствието на Гарард Конли, автор на едноименната мемоарна книга. Удостоен с множество награди, в т.ч. две номинации за „Златен глобус”, филмът на режисьора Джоуел Еджъртън разказва покъртителна лична история, в която блестят актьорите Никол Кидман, Ръсел Кроу и Лукас Хеджис. У нас пристига и изтъкнатият испански писател и киносценарист Лоренцо Силва, автор на романа “Слабостта на болшевика” – ефектно съчетание на съспенс, комедия и мелодрама. Силва ще открие прожекцията на удивителната филмова адаптация със заглавие „Последствията на гнева” на 7 октомври от 20:00 ч. в Дома на киното. Сред специалните гости на фестивала е и „израелският Фокнър” – многократно награждаваният писател, есеист и драматург А. Б. Йехошуа, който ще представи в София романа си „Жената от Йерусалим” и неговата екранна версия, оценена високо от критиката. Рита Азеведо Гомес, сценарист и режисьор на „Португалката”, ще представи лично великолепната историческа драма, базирана на цикъла с психологически новели „Три жени“ на Роберт Музил, на 11 октомври от 18:00 ч. в кино Люмиер Лидл. Сред почетните гости на фестивала тази година са известният шведски режисьор Даниел Алфредсон („Момичето, което си играеше с огъня”) и продуцентът Рик Дъгдейл, които ще представят филма си „Смъртта на един автор” с Бен Кингсли в главната роля. Приковаващ вниманието трилър за вина и отмъщение,  вдъхновен от магнум опуса на Хокан Несер „Intrigo”.

Както вече стана ясно, популярният актьор и продуцент Кристоф Ламбер е тазгодишният председател на елитното жури на  CineLibri. Отговорността за избора на най-добра филмова адаптация „шотландският боец” ще сподели с не по-малко знаменитите си колеги.  Сред тях са големият шведски писател и журналист Давид Лагеркранс, който се осмели да напише три продължения на култовата трилогия „Милениум”, френско-румънският кинорежисьор Раду Михайлеану („Концертът”, „Изворът на жените”), чиито творби му донесоха богата колекция от отличия, в т.ч. награди от Международния кинофестивал в Берлин и номинации за „Златна палма” и за „Сезар”, и ослепителната италианска актриса и режисьорка Лоредана Каната („Младост”, „Неапол във воали”). Към тях се присъединява и българската театрална и кинозвезда Ирини Жамбонас, която наскоро беше удостоена с наградата „Сърцето на Сараево” за участието си във филма „В кръг” на режисьора Стефан Командарев.

CineLibri 2019 се провежда с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален фонд „Култура”, Национален филмов център, фонд „Култура” на Община Варна, Община Бургас, Община Габрово; с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на УниКредит Булбанк. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. Всички партньори и съмишленици са обявени на официалната страница www.cinelibri.com

- РЕКЛАМА - евтин куриер