Спецпрокуратурата разследва измами със средства от европейски фондове

Автори: Силвия Великова , Даниела Костадинова – БНР – Бургас

Службите проверяват офиса на Миню Стайков в Карнобат

Продължава проверката на полицията и Специализираната прокуратура в офиса на бизнесмена Миню Стайков в центъра на Карнобат. По непотвърдени данни проверката е свързана със злоупотреби с евросредства по програмата „Млад фермер“.

Съвместно с МВР и ДАНС, Специализираната прокуратура разследва измами със средства от европейски фондове. Акцията е на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас.

Повече от 7 часа продължава вече проверката в офиса на бизнесмена Миню Стайков в центъра на Карнобат. Тя е започнала в 8 часа тази сутрин. Петима са униформените полицаи, които участват в акцията, с тях има и представители на Специализираната прокуратура. От Община Карнобат са осигурили две поемни лица, които наблюдават претърсването на помещението. По непотвърдена информация, в момента се проверяват и се изземват документи и проект, финансиран по програмата на ЕС “Млад фермер”. Преди месеци от спецпрокуратурата обявиха, че има данни, че Стайков неправомерно е ползвал пари по тази програма.

Жители на Карнобат казаха, че офисът се занимава с изкупуването на земеделски земи. Това е единственият офис на бизнесмена Миню Стайков в града. Стайков е в следственият арест от септември миналата година. Срещу него се води разследване за производството на цигари без бандерол.

Акцията срещу евентуални злоупотреби с европари идва в разгара на скандала с къщите за гости, които са обект на проверка на прокуратурата, МВР и земеделското министерство.

Ефикасността на разследванията срещу посегателства срещу финансовата система на Европейския съюз беше посочена от ръководителя на Правната програма на “Отворено общество” Иванка Иванова като ключов фактор за отпадане на европейското наблюдение над България:

“Начинът, по който правителството и прокуратурата ще се справят със шумящите скандали за злоупотреби с еврофондове в повече от една област. Тук нямам предвид само къщи за гости. Ключов е начинът, по който прокуратурата разследва злоупотреби с еврофондове, а това, което ние виждаме от годишните доклади на прокуратурата, е, че през последните няколко години дела на внесените в съда прокурорски актове за тези престъпления специално и дела на постигнатите осъдителни присъди намаляват”.

Репортажа на Силвия Великова може да чуете от звуковия файл.

Start typing and press Enter to search