Списание Плейбой

Нейният нов албум с успех изкачва задокеанските класации, но ще успее ли най-безстрашната рапърка в историята на музикалната индустрия да превърне кредото си в мейнстрийм?

автор Кирил Петров

Лизо трудно може да бъде побрана в каквато и да е рамка, при това съвсем буквално! Все пак обективът на фотоапарата  е успял да побере  пристегнатото и в боди тяло и мощните й бедра, преливащи през мрежестите чорапи и покачени върху убийствено високи токове. Това е нагледна илюстрация на рифа й от хита „Не чувствам лицето си“ (Сan’t Feel My Face): “Не усещам краката си, когато съм в обувки, но ми харесва!“.

Лизо е олицетворение на това, което демонстрират активистките на Body Рositivity движението. Тя, както  и други  plus-size модели  като сестрите Ашли и Абигейл Греъм, не излъчва щастие, но предлага самочувствие и позитивизъм. А дали това не е ключът към щастието всъщност? „Аз съм най-щастлива, когато работя или ям“, казва Лизо  с неподражаемия си смях и допълва: “Понякога мога да работя и да ям едновременно. Това е моментът, в който съм истински щастлива. Ха!“.

Мелиса Джеферсън (Лизо) e родена в Детройт, където свири в училищния духов оркестър от осми клас. Научава се да рапира още в гимназията, но се присъединява към хип-хопа по-късно; детството й преминава в църквата. Някъде по това време е съоснователка на женски ансамбли като Chalice и GRRRL PRTY, като междувременно изучава музика в университета в Хюстън. Оттам излиза с диплома за… „класическа флейта“. След смъртта на баща си, през 2011 г., се премества в Минеаполис. Там започва  творческо партньорство с Принс, а самостоятелно с продуцента Лейзърбийк издава дебюта си Lizzobangers. Проектът е с доста скромен бюджет, но достатъчен, за да качи Лизо вече на сцената, където да бъде забелязана. Мелиса окончателно доизгражда образа на Лизо с EP Coconut Oil през 2016 г. През същата година пътува на турне заедно с Florance and the machine и Haim, следват участия в популярното шоу на Ру Пол Drag Race, накрая Лизо изгрява и на дигиталната корица на Teen Vogue.

Позитивизъм?

„Бях ужасно тъжна“, споделя Лизо, изпълвайки 30-ата си годишна. Тя е на 21, когато умира баща й, и скоро след това се усеща изоставена и бездомна. „Когато съм наистина тъжна, просто не виждам перспектива. Казвам си: „Това е краят! На кого му пука!“. И продължава: “Да намеря перспектива е моето лечение. Опитвам да намеря обратната възможност. Кое е обратното на това да бъдем излъгани? Доверие! Така че – споделя Лизо – медитирам върху доверието. Но това е трудно да се направи. Не се гмурвам в бъдещето или миналото, а си задавам въпроса: Какво чувствам точно сега?“.

Виртуалната реалност? Споделянето в социалните мрежи? „Не обичам да си гледам в телефона по цял ден. Телефоните ми изгарят пръстите.“

Списание Плейбой

Лизо печели обожание именно заради споделянето на тези вдъхновяващи моменти в живота си, рапирани или изпети. И тук се появява нейната флейта: флейтата Саша, кръстена на алтер егото на Бионсе – Саша Фийърс (Sasha Fierce). Саша присъства на всяко едно шоу на Лизо. Мислите си, че флейтата е само част от духовите оркестри на училищните хорове или в най-добрия случай атрибут от олд скул филми като „Американски пай“? Вижте Лизо в действие и помислете пак.

Лизо израства в училищни банди. В гимназията е подигравана за това, че свири на флейта, и за да е „яка“, първоначално й дава почивка, но когато кариерата й тръгва нагоре, Саша отново излиза на светло. „Тя е като третата ми ръка, като трети крак“, споделя Лизо. (Дали пък и… но това са само слухове и клишета от порно филмите!)

Скоро след като Лизо спира да крие флейтата си, светът се влюбва в нея.

Миналия октомври тя качва видео, на което свири на флейтата си по време на шоу – инструментална интерлюдия в нейната, все още неиздадена тогава песен „Сбогом, кучко!“ (Bye Bitch!). В разстояние на трийсет секунди, с бекграунд от двама танцьори, тя разбива рутинната хореография,  като левият й крак рита напред в неистов ритъм, а раменете й подскачат. Публиката изригва! Лизо приближава флейтата към микрофона още веднъж, преди да изпее финалния стих от песента: „Кучко, ти си емоционална!“.

Лизо кръщава видеото „Виждали ли сте някога кучка да свири на флейта и след това да се снима?”. Клипът надминава 5 млн. гледания и това я мотивира да качи Bye, Bitch в SoundCloud. Списанието Rolling Stone кратко отбелязва, че: „Това е песен, която трябва да се види“, като допълва, че „това най-вероятно ще разбие представите ви на какво е способна Лизо като артист и изпълнител“.

 Цялата статия четете в брой 188/2019 г. на списание ПЛЕЙБОЙ