Станков: Бизнесът да се субсидира от акумулираните от продажба на ток пари

Нужни са бързи и краткосрочни мерки, за да се помогне на фирмите, заради цената на електроенергията. Това коментира избраният за депутат от Бургас бивш заместник – министър на енергетиката Жечо Станков. Обещаните от държавата пари не помогнаха на фирмите, които вече теглят кредити да си платят сметките ток, посочи той и поясни, че има бързо решение на въпроса:

„Поел съм ангажимент към бизнеса, незабавно след формирането на новото Народно събрание, да предложим това, което по време и на самата кампания предлагах, от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“… Да променим, ако е необходимо законодателството и наредби, ако се притесняват от нещо, само и само да могат тези средства, които са натрупани в този фонд да се насочат към бизнеса. Той се създаде едно време, за да покрием големите сметки на централите, които са въглищни, с дългосрочни договори, да покрива дългосрочните договори на фотоволтаиците и вятърните централи. Те, в момента, получават достатъчно средства от пазара“, коментира той.

Акумулираните средства във фонда продължават да се увеличават, защото те се трупат и от нашите сметки, посочи Жечо Станков. Незабавно трябва да насочим тези пари към бизнеса, за да не се налага той да увеличава цените на стоки и услуги, коментира той.

Интервю с Жечо Станков можете да чуете в прикачения файл. 

Start typing and press Enter to search