На 02.12 в 19:00 се състоя официалното представяне на стихосбирката  “Огърлица от разЛОМени слова”. Събитието бе организирано от домакините –  хотел Marinela Sofia, Съюзът на българските писатели, Агенцията на хора с увреждания в България, Община Лом и Дружество “Будители” в област Монтана.

Литературният сборник “Огърлица от разЛОМени слова” е събрал творби от първия национален поетичен конкурс за хора с увреждания, който е създаден с цел да даде възможност за изява на хората с намалена работоспособност и тези, които ги подкрепят.

Събитието бе открито от Милко Христов – създателят на конкурса и инициаторът на сборникът със стихове. Той развълнувано благодари за финансовата подкрепа на спонсорите на стихосбирката – хотел Marinela и изрази желанието си конкурсът да се популяризира на международно ниво да има още повече участници.

След него думата взе председателят на Дружество “Будители”, литературният критик Юлий Йорданов. Стефка Захариева – представител на Агенцията за хора  с увреждания също поздрави създателите на сборника и изрази желание, заедно с колегите си, да се включат и да подкрепят  следващия проект, свързан с насърчаването на творчеството и поезията на хората с намалена работоспособност. Ангелина Ангелова, ПР мениджърът на хотел Marinela Sofia, емоционално благодари от свое име и от името на колежката си  Радемила Немска – човекът от  екипа на хотела, съдействал най-много за финансирането и подкрепата на проекта. Тя прочете поздравителен адрес от зам. Министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова, която поздрави всички присъстващи по повод реализирания творчески проект.

Носителят на Европейска награда за литература, признатият поет и писател Калин Терзийски също изрази подкрепата си за проявеното творчество и заяви, че независимо от своите белези и различни неспособности – хората не бива да се делят и трябва да използват изкуството, за да се изразяват.

В края на официалната част, носителите на първите места в поетичния конкурс Маргарита Мартинова, Петя Хантова и водещата Анжела Борисова прочетоха свои стихове пред развълнуваната публика и обещаха да се съберат отново догодина – за представянето на втори поетичен сборник, a художниците Милко Тодоров и Десислава Тивчева, илюстрирали книгата, безвъзмездно дариха свои картини на домакините за благотворителност.