Сухиндол чества празника на виното

НОВИНИ Сухиндол чества празника на виното

Двама водещи лекари в страната, родом от Сухиндол, са тазгодишните почетни граждани на града. Със званието са удостоени д-р Кольо Боянов от Александровска болница и д-р Веселин Маринов от болница „Токуда“. Ден преди празника на Сухиндол – 14 февруари, едноседмичните тържества за Трифон Зарезан продължават със състезание по търкаляне на 225-литрови бурета. В града, където е създадена първата лозаро-винарска кооперация на Балканите, Трифон Зарезан се чества за 156-а година. Това е най-таченият празник от сухиндолци, които си имат и цар на виното. Традициите се спазват, въпреки пандемията, разказват местните хора, които отглеждат уникалния български сорт „Гъмза“: „Прави се баница, пече се пиле и се ходи на лозето“. „Всичките облечени в зарезански носии с бъклиците, със суджука и се играе прочутото мъжко хоро „Как се чука чер пипер“. „Нашият празник е за червеното вино, като сухиндолкото вино няма никъде“. Кулминацията е на 14 февруари със зарязване на лозята. В Сухиндол се отглеждат 1400 декара масиви с винени сортове грозде. 

Още теми...