Света Варвара почитаме днес

На 4 декември православната и католическа църква почитат света великомъченица Варвара.

Света Варвара е родена в края на 3 век и починала през 305 или 306 г.  Отличавала се с невероятна красота. Баща й я е затварил в кула – далеч от похотливи очи. През времето, когато е била затворена, Варвара изучава външния свят от прозореца и има много време да размишлява за Бога. Когато баща й разрешава да излиза, за да си намери жених и да се омъжи, Варвара се запознава с християни и приема свето кръщение. 

В православието светицата се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт – които са нямали време да се покаят и причестят. 

През 6 век мощите на света Варвара са пренесени в Константинопол. У нас празникът се е почитал сред народа с преплитане на езическите и християнските обичаи.

В някои райони на страната света Варвара се е считала за покровителка на децата от болести, по-специално от дребна шарка, и хората я наричали „Баба Шарка“. Жените месели и раздавали за здраве „къпани“ питки (омесеното тесто първо се вари, докато изплува на повърхността, а после се оформя на питка и изпича). Питките се намазват с мед за омилостивяване на светицата и „баба Шарка“.
Раздаване на питка за Света Варвара Снимка: burgasmuseums.bg

Света Варвара се почитала в някои райони на страната като покровителка на домашните птици. Празникът се наричал още Женска Коледа, тъй като девойките се пременяли, обикаляли домовете и пеели песни за здраве.

На този ден по седенките се гадаело коя девойка за кой момък ще се омъжи.

Според поредицата от празници на света Варвара, свети Сава (5 декември) и свети Никола (6 декември) има поверие, което гласи –  „Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща“.

Start typing and press Enter to search