СВЕТИ ПРОКОПИЙ

Светият великомъченик Прокопий живее по времето на най-жестоките гонения на християните при император Диоклециан. Баща му бил християнин, но майка му вярвала в множество богове и предала и на сина си вярата си. Прокопий станал александрийски военачалник, но веднъж, по  време на буря, чул глас от небето и видял кръст над себе си. Поръчал да му направят такъв кръст и го носел винаги със себе си. След една от поредните трудни победи майка му го повикала да принесе жертва на  римските богове, н, този път той отказал – кръстът вече бил неговата  вяра. Увещавали го – и майка му, и императорът – да се вразуми и да се  откаже, докато е още жив. Не се отказал и го постигнала съдбата на стотиците мъченици негови събратя. През 303 г. бил затворен, мъчен, посечен с меч.

Според едно предание заедно с Прокопий измъчвали и двадесет девойки, новопокръстени християнки. Светецът им давал кураж и вяра, сватбата им с Божия син била висш дар, отреден не за всяка девойка, а само за избрани. От тогава насетне при всяка венчавка в църква се споменава и името на светеца Прокопий

ПРАЗНИКЪТ

Народът нарича св. Прокопий .лтчелар”. Защото се смята, че Прокопий  е покровител на пчелите. Благословени от Бога, те могат да прескачат  границата на видимия и невидимия свят, подслушват дявола, усещат злото, но са помощник и дясна ръка на доброто. Благословени са да създават меда – еликсира на живота, даващ сила и дълъг живот. Дори злите сили не могат да сторят на пчелата нищо лошо, за да не изчезне любимата им храна. Юди, самодиви, вихрушки, страшни болести, Баба Шарка, арисници – всички те умилостивяват сърцата си с медени питки. Медът е средство за умилостивяване и лек за корави сърца.

РИТУАЛИ

На 8 юли пчеларите стават рано, още преди да е изгряло слънцето, за да сварят пчелите в кошерите. Отиват при тях с две бели погачи (едната – за Господ, другата – за св. Прокопий), кадят пред кошерите хляба, намазват го с мед и после раздават на съседи и познати за здраве и берекет и, разбира се, за добър мед. Кошерите се “подрязват”, което ще рече, че от всеки се отчупва по парче от медената пита. Този първи мед има магически свойства – с него се лекуват всякакви болести Затова трябва да се скъта на сигурно място и да се пази през цялата година: ако децата се разболеят от гърло, ако някой е ухапан тежко от насекоми, пчели, стършел, паяк … С този мед се мажат питите в чест на Баба Шарка, а също и челата на децата, момите и невестите, за да не хващат уроки.

ЗАБРАНИ

Не се работи, за да не “изрови облак полето”. Жените пазят празника, за да им “държат” децата, да растат живи и здрави.

ОБРЕДНИ ВЕЩИ, ХРАНИ И СИМВОЛИ

Трапеза

Обредните хлябове са два – “боговица” и “светец” за св. Прокопий. Задължително на трапезата се слага и прекадява мед. По-късно той се съхранява и служи за лек. Останалите ястия се приготвят от принесеното в жертва животно.

от книгата “Български светци и празници”

Лилия Старева, доктор на философските науки

- РЕКЛАМА -