Програмният директор на Jazz FM радио Светослав Николов е жури на Джаз фестивала в Букурещ

       За поредна година Светослав Николов от  Jazz FM е избран да бъде сред оценяващите в 13-то издание на международния джаз фестивал

      Програмният директор на Jazz FM радио и водещ на сутрешното предаване „Джаз ден“ Светослав Николов отново ще оценява изпълнения на млади музиканти от цял свят в 13-ото издание на Международния младежки джаз конкурс в Букурещ. Той ще се проведе от 11 до 19 май и в него тази година се състезават 15 формации с членове от 13 държави от целия свят.

За първи път на конкурса има българско участие – това са студентите на проф. Христо Йоцов от Националната музикална академия в групата Connections – Виктор Викторов – барабани, Иван Йорданов – саксофон, Светлин Стайков – акустичен бас и Владислав Шопов – китара. Сред другите полуфиналисти са музиканти от САЩ, Австралия, Япония, Франция, Германия, Италия, Люксембург, Полша, Турция, Русия, Украйна и Азербайджан. Участниците изнасят по два концерта – на сцена и в клубна атмосфера.

Изпълнения на участниците се оценяват от четиричленно жури, в което освен Светослав Николов, са и румънският композитор с български корени Петру Стоянов, австралийският пианист и лидер на формация Дан Папирани, и тромпетистът и преподавател от САЩ Андрю Чийтъм. Припомняме ви, че Дан Папирани има осем албума в дискографията си и е отличен с множество награди, а Андрю Чийтъм, който преподава джаз импровизация в Тексаския университет, е свирил с музиканти от Оркестъра на Каунт Бейси, с любимия на българската публика Конрад Хъруиг, с Джеймс Морисън и много други.

Конкурсът завършва с гала концерт на финалистите, на който се определят победителите – носителят на Голямата награда и отличията за вокалист и инструменталист.

Start typing and press Enter to search