front.bg

Първоначалното поскъпване на свинкото месо се прогнозира да бъде с около 10%. До края на годината цената му ще скочи до 60%. Това са прогнози на Атанас Урджанов,  председателят на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ), пише Общество орг.

В края на 2019 г. сигнализирахме търговските вериги, че трябва да повишим нашите цени с над 10% и в момента очакваме да бъдат приети. Ситуацията в бранша е критична. Още в началото на миналата година ние сигнализирахме, че по повод африканската чума по свинете в Китай са избити над 50 на 100 от свинете. Тоест, цената на свинското месо ще се покачи много. Нашите очаквания са до края на 2020 г. свинското месо в България да се покачи с над 60%“, твърди Урджанов.

Масовото унищожаване на животните в свинекомплексите заради африканската чума е основна причина.

Фронт бг

- РЕКЛАМА - евтин куриер