Течност за чистачки – мнение и съвети

КОЛИТечност за чистачки - мнение и съвети

Как да изберем течност за чистачки

Информация за начинаещи шофьори

 

Ако искате да имате добра видимост по време на път е задължително да подсигурите автомобила си с качествена и подходяща за сезона течност за чистачки на автомобили.

Защо е важно да почиствате стъклата на автомобила?

Течността за чистачки се използва за почистване на автомобилни стъкла. Налива се в резервоара към чистачките. При необходимост чистачките се включват и по време на тяхната работа регулярно се впръсква на автомобилното стъкло от течността за почистване и по този начин стъклата ви са винаги идеално чисти от мръсотия, полепнали насекоми и т. н. Непочистените стъкла затрудняват видимостта, а това натоварва психически шофьора, дори и да не осъзнаване.

При пътуване на дълъг път, честото почистване на автомобилното стъкло е важно за сигурността и спокойтвието.

Какво е важно при избора на течности за почистване на стъкла?

Когато купувате течност за чистачки е добре да се съобразите както с производителя, така и със сезона, тъй като течностите за чистачки са летни и зимни.

Условието за попълване на резервоара на чистачките с подходящата течност е задължително, тъй като ако използвате лятна течност през зимата, тя ще замръзне, тъй като не е пригодена за употреба при ниски температури, а ако използвате зимна течност за чистачки през лятото, тя просто няма да може да почисти стъклата ви от полепналите мухи и насекоми, тъй като в нея има минимално съдържание на добавки за органични замърсители.

Изключително голяма грешка е да наливате в резервоара за чистачки вода или течност различна от специално разработената за почистването на стъклата течност за чистачки, тъй като това може да доведе до много големи проблеми като замръзване на водата в резервоара, образуване на котлен камък, та дори до запушвания на впръскващите машинки.

Когато закупувате течност за чистачки е препоръчително да се насочите към утвърдени производители, тъй като в последните години на пазара се появиха доста „ментета”, които могат не само да повредят автомобила ви, но и да повлияят отрицателно на вашето здраве.

Никога не се доверявайте на съмнителни търговци, които ви предлагат течност на много ниски цени, тъй като това със сигурност не е течност за чистачки от високо качество, а най – вероятно някое менте, което може да ви причини различни вреди и със сигурност няма да изчисти добре стъклата на автомобила ви.

Винаги четете съдържанието на течността за чистачки, която купувате или се доверявайте единствено на официални доставчици и дистрибутори, за да сте спокойни, че това което купувате е наистина качествено и оригинално.

Добре е все пак да знаете, че течностите за чистачки съдържат смес от денатуриран етилов алкохол, различни миещи вещества, оцветители и ароматизатори.

За какво да внимавате при избор на течност за чистачки?

Никога не използвайте само вода. Това евтино решение ще ви донесе проблеми, които ще ви излязат скъпи

Например:

– Образуване на котлен камък;
– Замазване и риск при шофиране;
– Запушвания на дюзи, разпръсквачи.

Не правете сами зимна течност за чистачки и не наливайте само вода в резервоара за течността през лятото.

На пазара може да се открие течност за чистачки готова за употреба, както и концентирана течност, която преди наливане в резервоара е необходимо да се разреди с определено от производителя на течността вода.

Съставът

Метанолът е забранен за употреба в състава на течните битови химични препарати.

Опасно е използването на метилов алкохол. При поглъщане на метанол се наблюдават главоболие, гадене, повръщане. Може да се стигне до припадъци и загуба на зрение. Последиците за организма са тежки.

При течностите за чистачки на стъклата на автомобилите изпаренията достигат до вътрешността на купето на колата. При продължително шофиране, особено когато климатът налага често почистване на стъклото на автомобила, въздействието на метиловия алкохол оказва опасно и вредно влияние на пътуващите и шофора.

Кои основни съставки са подходящи?

Най-подходящи са  етиловия и изопропилов алкохол.

 

Има ли значение цвета на течностите за почистване на стъкла?

Не. Това по-скоро е търговско решение. Цветът на течността за чистачки няма отношение към качеството и състава.

Какво още, ако сте начинаещ шофьор?

На каквато и течност за чистачки да се спрете, обезателно преди употреба се консултирайте със специалисти, за да не допуснете грешката да сложите неподходяща течност, което да ви навлече сериозни проблеми.

Ако мислите, че може да се справите сами – непременно четете етикета и спазвайте инструкците.

 

Предимства

Зимна или лятна течност за чистачки вече може да закупите и онлайн. Това е удобство, защото може да потърсите различни видове, марки и цени.

Допълнително удобство за закупуването на течност за чистачки онлайн е и доставката. Има не малко интернет магазини за авточасти и автоаксесоари, които прдлагат безплатна доставка.

 

Изводи

Използвайте течности за почистване на автомобилни стъкла произведени от фирми, които са доказали качеството на продуктите си през годините.

Проверете дали на етикета са записани точния състав и указания за разреждане.  Спазвайте ги. Метанолът е забранен за употреба в състава на течните битови химични препарати с Наредба №35 от 1 септември 1995 г. на здравното министерство.

Поддържане на правилната концентрация с воден разтвор, когато използвате конценрат.

Всичко това ще запази доброто състояние на стъклоизмиващите устройства – дюзи, разпръсквачи и пера на чистачките.

Така ще имате перфектна видимост при пътуване, на която може да разчитате.

Това е съществен фактор за безопасността на пътя.

Ако сте пропуснали:

Още теми...