ТЕМИТЕ, КОИТО ДНЕС СА ВАЖНИ ЗА ЕВРОПА – В  „#ЕВРОПА“  ПО БНТ

През 2019 г. предстои да бъдат определени новите ръководители на четирите най-важни институции в Европейския съюз – изпълнителният орган на Съюза – Европейската комисия, политическата структура за координация – Европейския съвет и Централната европейска банка, която определя паричната политика в еврозоната. В няколко поредни издания предаването на БНТ „#Европа“ ще  разкаже за основните претенденти за президентския пост. Тази неделя Теодора Гатева представя кандидата за престижния пост Манфред Вебер.

Избирането на президент на ЕК вече не е само в ръцете на евролидерите. Той трябва да бъде одобрен от Европейския парламент, който предстои да промени състава си след изборите на 26 май тази година. Каква Европа ни очаква? – зрителите ще чуят мнението на Теодор Стойчев – ръководител на информационното бюрото на Европейския парламент в България.

След решението за Brexit, мястото на Лондон като финансова столица на Европа, остава вакантно. Париж, Дъблин, а отскоро и Амстердам са сред претендентите за финансов център на Стария континент. 20 години след влизането в обращение на еврото Еми Запартова изследва в добра форма ли е европейската валута и кой пръв се доверява на евробанкнотата.

Своите впечатления за една от най-успешните европейски програми,  за студентски обмен – „Еразъм+“ споделя Виолета Манчева.

Тази неделя екипът на „#Европа“ предлага и един по-различен поглед към Берлин – градът, за който коминочистачите не са само атракция.

Гледайте предаването „#Европа“ тази неделя (10 февруари)

веднага след обедните новини!

 

Start typing and press Enter to search