ТИХИ БУНТОВЕ

Антон Терзиев
8 – 31 май 2019
откриване: 8 май, 19:00
Contemporary Space, Марко Балабанов 23, Варна

Изложбата е част от проекта на фондация „Крео Култура“

ЖИВОПИСТА НЕ ЗАМЕНЯ РАЗНООБРАЗНОТО ХРАНЕНЕ

и се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна.

В “Тихи бунтове” Антон Терзиев скъсява дистанцията между портрета и автопортрета, настоящето и миналото.

Синът му е нарисуван в различни ситуации, моменти от формиращите му години. Но не буквално. Тук Терзиев поглежда и към собственото си детство. Той проследява как се променят понятията за свобода, безгрижие, отговорност, вина. Безвременността е нишката между работите в тази селекция. Може би за да покаже, че този период не е чак толкова различен между поколенията? “Истинският” живот изглежда като нещо голямо, далечно и страшно, но едновременно с това преборимо, поне във фантазията. Един удар с прашката и врагът е на земята.

Извън съвременното изкуство, Антон Терзиев е от първите киноблогъри в България. В този ред на мисли,  лесно може да си представим картините тук и кинематографично, като части от по-голяма история – защо кучето в “Тихи бунтове 3” гледа към нас? Знае ли момчето какво изобразява свастиката на дланта му? На колко години си “твърде стар, за да умреш млад”? Историята зад изложбата продължава в главите ни. Следващите „кадри“ са интерпретациите ни на тези въпроси, а кодът към разбирането им е да ги припознаем с неразрешените въпроси от собственото ни детство. Ако не можете, значи потискате нещо.

Светослав Тодоров

Антон Терзиев, кратка биография

Антон Терзиев е роден 1977 в София, България, където живее и работи. През 2004 завършва магистърска степен в НХА, специалност „Керамика” при проф. Ивана Енева. От края на 2018 е докторант в НХА, специалност Изкуствознание – /Модерно и съвременно изкуство/. През 2010 печели наградата БАЗА и взима участие в резидентната програма на International Studio and Curatorial Program (ISCP), NYC. Той е автор на редица самостоятелни изложби с живопис, обект и видео, сред които: „Hidden Games“ (2017) в Център за култура и дебат Червената къща, София; „Paintings By The Book“ (2016) в галерия Credo Bonum; „Съвременни сечива на труда“ (2012) в галерия ИСИ; „Imagine“(2008) в галерия Арт-Център; „Психаротерапия“ в СГХГ (2004); „Ликвидация“ във Френски Институт, София, „Всичко е под контрол“ (2003) в галерия XXL. Участие взима в  международните фестивали “Viennacontemporary” (2015), Виена, „On difference 2“ (2006), Щутгарт, Германия,  „Donumenta“ (2005), Регинсбург, Германия; изложбите „Аrcadia“ (2019), Мюнхен, Германия, „NurtureArt” (2011), Brooklyn, NYC, „The Presence Of The Body“ (2007), Troy, NYC. Ярко присъствие отбелязва в общите изложби „Шок и ужас“ (2018) в Гьоте институт с куратор Стефка Цанева, София, „Разместване на пластовете/ Младо изкуство в музея“ (2017) в СГХГ с куратор Владия Михайлова, „Между етикетите“ (2016) в СГХГ с куратор Даниела Радева, „След полета“ (2011) в ИСИ с куратор Яра Бубнова. Автор е на издадените книги „Живот на половини“ (2016), Изд. Жанет 45, „Всичко е включено в цената“ (2012), Изд. Жанет 45, „Местни герои“ (2010), Изд. Сиела, „Ърбън йога за начинаещи“ (2008), Изд. Сиела,  „Никакъв портрет за художника“ (2007), Изд. Жанет 45. Автор е на редица пърформанси и акции, солови и групови.  От 2004 до 2007 е част от активността на група Ultrafuturo. Включен в сп. Contemporary в 50 International emerging artists (2006) и „Авангард и Норма“ (2003), Свилен Стефанов. Негови произведения са притежание на СГХГ и частни колекции в страната и чужбина.

Start typing and press Enter to search