Тони Димитрова подари песента „Животът” на болните. Увеличават се случаите на болни от рак

ЗДРАВЕ Тони Димитрова подари песента „Животът" на болните. Увеличават се случаите на болни...

Ракът на белия дроб е най-честата диагноза

при мъжете и водеща причина за смъртността от рак при тях (почти един от 5 смъртни случаи на рак) през 2018 г., следван от рака на простатата и колоректалния карцином при заболелите и рака на черния дроб и стомаха при починалите. Най-честата диагноза при жените в 154 от 185 страни в света е рака на гърдата (всяка четвърта от всички новодиагностицирани). Тази локализация е водеща причина за умиранията при жените (15%), следвана от рака на белия дроб и колоректалния карцином.

България е сред страните с високо засягане

от всички локализации на рака в света. Изчисленият брой нови случаи (по данни на Globocan 2018) са 35 378 без немеланомен карцином на кожата (19 751 при мъжете и 15 627 при жените) и 19 139 са умиранията (11 193 при мъжете и 7946 при жените). 9% е нарастването на новозаболелите и 6.3% на починалите от рак през 2018 г., спрямо 2013 г. 83 849 пациенти са преживели 5-години с диагнозата рак в страната, от които 13 179 (15.7%) са тези с рак на женската гърда и 10 186 (12.1%) с рак на простатата. Най-честите локализации при мъжете са рака на простатата, белия дроб, дебелото черво и пикочния мехур.

При жените водещи са рака на гърдата,

тялото на матката, дебелото черво и маточната шийка. Стандартизираната заболяемост при мъжете (световен стандарт на 100 000 мъже) е най-висока при рака на простатата (53.6) и белия дроб (50.1), а при жените рака на гърдата (59.1) и маточната шийка (20.3). Най- висока е смъртността от рак на белия дроб (25.7) и женската гърда (16.4) при двата пола заедно.

Нарастването на злокачествените новообразувания се дължи главно на няколко фактора, включващи нарастване броя на населението по света и неговото застаряване, както и на фактори, свързани със социално-икономическото развитие на отделните общества и техния начин на живот и бит.

Ефективните действия за превенция

на заболяването са довели до наблюдаваното след 2000 година намаляване на заболяемостта от някои видове рак, като този на белия дроб при мъжете в северната част на Европа и Северна Америка; рака на маточната шийка в повечето региони на света с изкл. на Субсахарска Африка и др. Данните, обаче, сочат, че в повечето страни ще продължи да нараства броят на новите случаи и умиранията (съответно на 29.5 млн. и над 16 млн. през 2040 г., вкл. демографските промени), което ще изисква навременно и адекватно лечение и грижи за пациентите с ракови заболявания. Европейският регион, където живее само 9.0% от глобалното население, е вторият по честота на засягане след Азия, като новодиагностицираните са изчислени на 23.4% от всички нови случаи и 20.3% от всички умирания от рак по света.

4 февруари е Световният ден за борба с онкологичните заболявания, на който тази година UICC (Международен съюз за контрол на рака) и

СЗО започват нова три-годишна кампания

под мотото: “I Am and I Will” – “Аз съм и аз ще бъда”. Тя призовава всички – лекари, пациенти, политици, цялото общество, да поеме своя личен ангажимент за намаляване на глобалните последици от рака и да действа. УСБАЛО се включва в нея с призив към всички да не се страхуваме да се грижим за своето здраве, както и да дадем своя принос в борбата с рака, за да „Продължаваме” напред. Точно така, както го направиха много български творци, които безвъзмездно поставиха изкуството в служба на болните хора. Благодарение на техните усилия днес в УСБАЛО бе открита третата по ред изложба от галеристката Бистра Стойчева с картини на десетки художници*. А Тони Димтрова и Стефан Илчев подариха песента „Животът”, която бе написана по стихове на Пепа Таракчиева и музика на Ефтим Чакъров, на всички пациенти и техните близки.

Източник

Популярни

Още теми...