Trace Group: Днес е Възкресение. Храмовете се изпълват с хора. А сърцата – нашите лични малки храмове – с надежда.

„То .. трябва да си ти дойде отвътре и тогава ще научиш всичко, което искаш…“.

Днес е Възкресение. Храмовете се изпълват с хора. А сърцата – нашите лични малки храмове – с надежда. Всеки храм има нужда от здрав и сигурен покрив – да брани упованието вътре. На днешния празник ще ви разкажем как се гради покрив на храм.

Знаете ли що са тиклите? Как – постарому и до ден днешен, се добиват те? Филмът „Когато камъкът разказва“ е посветен на реконструкцията на автентичния покрив на храма в Троянската Света обител.

„Този храм е една велика светиня за целия български народ… Един исторически паметник на величието и духа на българина от древност до наши дни и един залог за бъдещото духовно развитие на нашата нация. В този храм се съхраняват уникалните стенописи на Захари Зограф, там се пази чудотворната икона Пресвета Богородица Троеручица.“ – думи на Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий – игумен на Троянския манастир между 2014 и 2019 г.

Фондация „Трейс за хората“ откликна на желанието на НВП епископ Сионий да бъде извършена цялостна реставрация – възстановяване и укрепване на покривната конструкция, като се запази изцяло автентичният вид и функционалност на покрива.

Ще ви разкажем за майсторите Ахмед и Албен, които знаят как да поправят една стара покривна църковна конструкция. Намирането им – точно на тези майстори, също е Божие благословение. Строителите, избрани да работят, знаят тънкостите на камъка, знаят как се работи той по стар почин и традиция. И ги предават на своите деца.

Start typing and press Enter to search