автор: Теодор Михайлов 

Интро

Пловдив. Колодрум. Голяма лъскава сцена, много лед екрани, много осветление, много гайдари и много мъже облечени с черни панталони и бели ризи като сервитьори. По-малката група сервитьори думкат по тъпани, по-голямата е хор, който припява драматично. Гайдарите гайдарят. Излиза младата Алла Пугачова в черна балонеста рокля и запява. По патетичната нотка в гласа се ориентираме, че е Поли Генова, а не булката на Филип Киркоров.

Начало

Посрещаме водещите. Поли Генова и Рафи Богосян, който за по-голям ефект можеше да изскочи изпод роклята на Поли, барабар с гайдарите от преди малко. Но изненади няма и се почва с категориите.

Стефан Илчев и Чичо Фестър, пардон – Фънки връчват награда за бг текст. Номинирани са:

Тото
Миро
Павел и Венци Бенц
Любо
NDOE

Печели Тото. С това име кво друго му остава. Благодари и иска да каже нещо умно, но не успява. Тази вечер Тото е Тото 1.

4Magic излизат в четири рамки. В черно са, както и балета, който се джаска на вселенския хит, в който се пее за някой, дето им липсвал. Кадри от ВИП публиката, в която Саня и подопечните ѝ също се джаскат пляскайки с ръце, понеже е жесток купон, а настроението трябва да се предаде на зрителя. Добре де, няма да заспиваме засега.

Рафи. Заплашва ни, че ни предстои да чуем 10 премиери на нови песни и още нещо, но от уплах не разбираме какво, само плюем в пазвата и хвърляме сол през рамо. Той обаче ни изненадва и обявява Ицо Хазарта, който с помощта на 4 гигантски танцуващи парчета пица изпява химна на всички ресторанти за бързо хранене ‘Гладен’. Към края на парчето виждаме, че зад пиците е имало балерини по бански, които за последно са яли нещо септември миналата година, но и то не е било твърде калорично.

Излиза кмета Тотев. С това име можеше да вземе награда, просто трябваше да изпее нещо, примерно ‘Всичките прасета на мезета’ и то на площада при откриването на Пловдив – европейска столица на културата. Но не, не я изпя. И сега вместо да взима, ще дава награда. Излиза и кмета на Благоевград, където се провеждаха шест поредни церемонии. Но не плаче, дори е щастлив. Дават награда за дебют. Номинирани са:

4Magic
Yoana
Ева Пармакова
Рафаел
Деница Караславова

Тук 4Magic нямат никаква конкуренция и излизат на сцената отново за да вземат наградата си. Вълнуват се и благодарят на Саня. Честито!

Излиза Любо и пее балада с помощта на китарист, който успешно се прави, че свири, а ние успешно се правим, че му вярваме. И двамата са в черно, като всички преди тях. Хоп, тъкмо да попитаме къде е покойния и излизат Павел и Венци Бенц целите в бяло и запяват с Любо. Което го преглъщаме, но Любо излиза, а те пеят парче с припев ‘О, Господи!’, явно са чули какво си казваме, когато ги видим по телевизора. На финала единият, щото никой не знае кой кой е, казва – ‘Бъдете здрави, България’, което леко ни озадачава, но от хора с такива имена и вид го приемаме за нормално.

Рафи обяснява, че Поли я няма, защото кърми зад кулисите. Павел и Венци Бенц също имали бебе. Изобщо бейби бум в шоу бизнеса, дори мега звездите правят деца, драги зрители, а не като вас само да четете хейт обзори за наградите на най-българското радио.

Излиза Мария Илиева и пее. Не е в черно, но бенда ѝ е. Иска да вали за да можем аз и ти да бъдем по-добри. Тази рима със сигурност е намерена с рими-генератор в интернет. Вали-добри. А можеше да е вали-трещи, поне да има неква логика.

Люси Дяковска и Богомил Грозев от Нова връчват награда за бг албум. Това е най-сложната категория, в която обикновено са номинирани всичките пет изпълнители и групи, дръзнали да запишат цял албум, а накрая печели Графа. И номинирани са:

Любо
Орлин Павлов
Михаела Филева
БТР
Мария Илиева

Печели Михаела Филева, щото Графа го няма все пак. Излиза на сцената с бляскава рокля, искрящо бели зъби и безкрайно дългите си крака. Благодари на Монте Мюзик, която е на Графа и който вече няма място за нови микрофончета у тях.

Поли и Рафи с опити за смешки. Поли е с тъмнорозов гащеризон/сако/балтон/комбинезон, който бихме описали с една дума – озадачаващ. Но в шоу бизнеса е така. Гледаш го, слушаш го и се озадачаваш. Обявяват Дара.
Докато се джаска с петима танцьори, пее нещо за Панамера в Панорама. Става ни ясно, че никога не е гледала Панорама, понеже там най-много да покажат Трабанта на Паси.

Поли с озадачаващата дреха обявява водещи от бг радио, които ще дават награда за дует/вокална група. Номинирани са:

4Magic
СкандаУ
Павел и Венци Бенц
Авеню
Криско и Тита

Печели СкандаУ. Заплашват с цял концерт в същата зала. Вече има микрофонче и за другия, на който не знаем името. Тото вече е Тото 2.

Миро седнал на бар стол с блестящо сако, блестящ панталон, мустак, черна разгърдена риза, дебел златен ланец и друг, по-тънък с кръст. Пее. Излиза и Койна. И тя е блестяща. И тя пее. Заради нея прощаваме на Миро и няма да го хейтим. А можем, можем, не е като да не можем.

Поли и Рафи обявяват Радина и Йоана Буковска, които ще дават награда за бг изпълнител.

Графа
Любо
Миро
Папи Ханс
Орлин Павлов

Печели Любо. За миг си помисляме, че Графа е много благосклонен тази вечер, но после се сещаме, че мястото у тях вече е изчерпано и предпочита други да му съхраняват наградите, като уж ги взимат те. И хоп – Любо от Те.

СкандаУ пеят. Взеха две награди все пак и сега е време да се реваншират. А бе вие забелязали ли сте, че погледа на този, който не е Тото, е тип ‘Къде съм попаднал, къде е изхода, помощ’.

Саня и Койна дават награда за бг група. Номинирани са:

БТР
Ку-ку бенд
Д2
Jeremy?
Стефан Вълдобрев и обичайните заподозрени.

Печели ку-ку бенд. Евгени Димитров и Цветан Недялков благодарят. Това е единствената група, която може да дублира същата награда в раздаването на статуетките на тв Планета. Освен БТР, разбира се, които могат да вземат всички награди на Военния канал.

Руши. В бяло. Пораснал. Пее.

Поли с рокля тип озадачаваща, очевидно от същия дизайнер. Награда за бг вдъхновител. Шефовете на бг радио я дават на братя Аргирови. Развълнувани са, благодарят на много хора и разбираме, че са от Пловдив. Пеят парчето ‘Гот е’, което сигурни сме, че Валери Божинов пее като като ‘Коте’. Пеят и още. Хора от публиката снимат с телефони. Може би за да питат родителите си кои са тия?

Данчо Йовчев и Николай Янчувичин връчват награда за бг изпълнителка и номинираните са:

Михаела Филева
Дара
Тита
Мария Илиева
Поли Генова

Печели Мария Илиева, която си събува обувките на сцената. Но не продължава и оставаме малко излъгани от доброто начало.

Jeremy? свирят, Кирил Маречков с шлифер пее. Своеобразен мост между поколенията. На другите награди мога да пея с Михаела Филева. Това ще е мост към един по-добър свят.

Аплодисменти за Явор от Gravity Co.

Михаела Маринова пее. Ние не знаем коя е, но разбираме, че е много награждавана и известна.

Награда за видеоклип връчват Мон Дьо и Ива Софиянска. Номинирани са:

Клип на 4Magic
Два клипа на СкандаУ
Клип на Дара
Клип на Миро, режисиран от Миро

Печели Миро. Тая година режисьор, догодина за група. Може да се казва Аз, моя милост и Миро. И без това Галка се запиля някъде, а това с Койна е било само за спектакъла.

Графа и NDOE пеят. Тоя Граф хем не взима награди, хем им пее. Бива, бива великодушие, ама това вече е прекалено. На всичкото отгоре лирическият герой в парчето пее, че няма кеш. Тази мъка как се търпи, изобщо не ми е ясно.

Пее Михаела Филева. Отново с дълга рокля. Изобщо тази година стилистите не са на ниво. Какво я навличат Михаела, простаци!

В наградата за бг песен са номинирани:

Вечерай Радо на 4Magic
Чужди усмивки на Тото
Печат на моята душа на Миро

Каква изненада, печели Тото! Който играй пичели, който няма място за награди у тях, пее за оня дето духа. Научаваме, че другия се казва Чичо Лъче и че Тото бил много влюбен. Изненадите не спират за миг, а Тото е вече Тото 3.

После Поли ни плаши, че ще слушаме ново парче на Рафи. Но преди това ще пее трио дебютанти на име Тринити. Нещо като пухкавата Антибиотика, но без да е секси.

Рафи с черно кожено яке пее кахърна балада. Предчувстваме, че финала е близо и ще го изтърпим.
Благодарности към геройски оцелелите и призив да се слуша българска музика.

Финал

Те тва беше. Догодина пак ще видим БТР на колодрум. Айде.

П.П. Ти верно ли прочете това до края? Божеее…

- РЕКЛАМА - евтин куриер