Транспортната комисия обсъжда ветото на президента върху промени в Кодекса на търговското корабоплаване

НОВИНИ Транспортната комисия обсъжда ветото на президента върху промени в Кодекса на търговското...

Транспортната комисия в парламента ще обсъди днес ветото на президента Румен Радев върху Закона за изменение и допълнение на Кодекса на търговското корабоплаване.
През промените в преходните и заключителните разпоредби на Закона бяха допълнени и Наказателният кодекс и Законът за автомобилните превози, като целта е инкриминиране на нерегламентирания превоз на пътници. Според държавния глава обаче, не са уточнени критериите, по които незаконният превоз се разграничава от т. нар. „споделено пътуване“.
Промените в Наказателния кодекс предвиждат затвор от 2 до 5 години за извършване на обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, а превозното средство ще се отнема в полза на държавата.
Когато деянието е извършено от две или повече лица, които са се договорили или са използвали фалшиви документи, наказанието ще е затвор от 5 до 10 години и глоба от 5000 до 15 000 лева. 

От опозицията разкритикуваха промените с аргумента, че пораждат правни недоразумения: „Ако всяка сутрин идвам на работа до НС, на “Плиска” кача г-н Симеонов, попадам ли под ударите на този текст?“, попита Георги Сливенски от БСП. 

Но според управляващите целта е борба със сивия сектор в превоза на пътници. Християн Митев от „Обединени патриоти“:

„Споделеното пътуване не е обществен превоз на пътници. Това, което се преследва, е изцяло легитимна цел – да се ограничат незаконните превози”.

Президентът Румен Радев наложи вето на така приетите промени с мотива, че незаконният превоз се определя едновременно и като престъпление, и като административно нарушение, като се дублират отговорности с различна тежест, без да има яснота кой ще е приложимият ред.

Според държавния глава по този начин е на лице основание за репресии срещу граждани, използващи т. нар. „споделено пътуване“.

От бранша обаче приветстваха инкриминирането на нерегламентирания превоз, за който се борят от години.
В официална позиция на Камарата на автобусните превозвачи те обявиха, че свалят доверието си от президента и изразиха протестна готовност в защита на законовите промени. 

АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ

- реклама -

ОЩЕ