Тревожни тенденциите при употребата на наркотици сред младите хора

В Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици Столичният превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите заедно с няколко младежки клуба започват кампания за борба с дезинформацията и насърчаване на споделянето на факти за наркотиците. 

Тенденциите при употребата на наркотици сред младите хора е тревожна, а възрастовата граница за първа употреба продължава да спада, казва психологът Росица Станулова от Столичния превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите.  

“Запазва се един не малък процент употреба – 26% е сред младите хора. Възрастта спада – 12-13 години. Това, което е също много притеснително, има полиупотреба, смесване на вещества от новите психоактивни вещества, те са много по-силни, действат по-агресивно на мозъка, дизайнерските дроги. Много непредвидими ефекти, увреждащи мозъка и централната нервна система”.

Тази година  Денят за борба с наркоманиите преминава под мотото „Споделяй факти за наркотиците, спаси животи“, а фокусът е върху справянето с дезинформацията по темата, казва още Росица Станулова, а акцентът е кампанията срещу разпространението на наркотици сред младежите да се води именно от младите хора:

“Избрахме да поканим седем клуба доброволци по национална програма за превенция “От връстници – за връстници”. Така ще сложим началото на една доброволческа мрежа.

Start typing and press Enter to search