Три причини за висока кръвна захар, освен диабета

Нивото на глюкозата в кръвта е един от най-важните медицински показатели, показващи дали всичко е наред с въглехидратния метаболизъм. Тя може да бъде повлияна от много и различни фактори.

Нормата на захарта е еднаква за всички възрастни – както за мъже, така и за жени. Бременните жени са изключение: за тях има други норми, но в този случай увеличението на захарта е пряко свързано с хормоналната промяна в организма.

Много хора смятат, че единствената причина за повишените нива на глюкозата в кръвта е диабетът. Но това не е така.

Отклоненията от нормата може да бъдат причинени от други фактори, а обхватът им е изключително широк – някои от тях са доста безвредни, други възникват в ситуации, които представляват опасност за живота.

Какво може да повлияе на нивата на глюкозата?

Начин на живот далеч от здравословния

Захарта може да се повиши, ако:

• В храната има твърде много прости въглехидрати

• Физическата активност е ниска

• Прекомерно пиене на алкохол

• Високи нива на стрес

• Прием на някои лекарства

Много лекарства могат да повишат нивата на кръвната захар. Сред тях са контрацептиви, психотропни лекарства, хормони и хормонални медикаменти (например кортизон, хормон на растежа), редица цитостатици (противоракови лекарства), някои диуретици, противопаразитни лекарства, такива за астма и болкоуспокояващи.

Също така, при лечение на хепатита при пациенти е възможно образуването на антитела, което може да разруши инсулин-продуциращите клетки на панкреаса.

Хормонални фактори

Всяко увреждане на панкреаса – от възпаление до дифузни промени, може да доведе до повишаване на нивата на кръвната захар. Болести като хемохроматоза и кистозна фиброза също влияят върху кръвната захар.

Много хормони могат да повишат нивата на кръвната захар. По принцип, те неутрализират действието на инсулина, по-рядко – намаляват неговото производство.

Ако се повиши секрецията на хормони, тогава нивото на кръвната захар може да се повиши (в резултат на това се увеличава и рискът от развитие на диабет). Като правило, предимно доброкачествените тумори причиняват повишено производство на хормони.

Между другото, пременструалният синдром също е включен в списъка на причините за високата кръвна захар.

Стресови за организма ситуации

В стресови за организма ситуации, като тежки инфекции, травми, операции, сърдечни пристъпи, изгаряния, силна болка и др., може значително да се увеличи нивото на глюкозата в кръвта. В такива случаи лекарите препоръчват отново да се направи изследването след края на лечението и рехабилитационния период, за да се получи информативен резултат.

източник: здраве.то

Start typing and press Enter to search