Трябва ли да има предсрочни избори?

Забележете, че „Трябва ли?“ може да означава две неща: 1. „Налага ли се?“, тоест налице ли са условия и необходимост, и 2. „Искам ли?“, което е субективното измерение на въпроса – „Трябва да те видя, мила моя!“ всъщност означава „Искам да те видя, мила моя!“, като, обективно погледнато, това изобщо не е наложително, просто ми се ще. Имам чувството, че мнозина от онези, които казват: трябва да има предсрочни избори, всъщност употребяват израза в неговото второ, субективно значение – искам да има предсрочни избори, – без да се замислят за наличието на обективна необходимост. Но това си е мое мнение. Нали знаете, че има три вида становища: догмат, канон и мнение. Аз споделям единствено своето лично мнение и продължавам да се учудвам, че то интересува някого.

Но като сме почнали да говорим за предсрочни избори, давайте да продължаваме. Тези, които искат предсрочни избори, застават на морални позиции, говорят за загуба на легитимност, макар че при демокрацията легитимността не е въпрос на общо усещане, а резултат от конкретни процедури; казват „народът не може да търпи“, сякаш „народът“ е оня, Българинът, дето си го знаем, и е на един акъл; аргументират се с „пълните площади“ (слагам израза в кавички, не за да му се подиграя или да оспоря адекватността му, а защото цитирам). Привеждат се социологически проучвания, които сочат голяма подкрепа за протестите. Правилно: аз също, а и всички честни и свободолюбиви хора подкрепят протеста като форма за изразяване на мнение и на законна борба срещу деформациите в обществото. Но тук се смесват две съждения и това смесване обърква изводите. Съждението „Искам Борисов да се маха“ не е като съждението „Искам предсрочни избори“. Има разлика като във вица за нюанса, който няма да припомням, защото е мръсен. В момента не обсъждаме дали Борисов трябва да се маха или не – съдбата му ще стане ясна до няколко месеца, – а само дали трябва да има предсрочни избори.

Чухме какво казват тези, които ги искат – провалено, вредно, престъпно, непоносимо управление, което трябва да се маха час по-скоро, пък после да става каквото ще. Да чуем сега какво казват другите, които също са „народа“, но не са на площадите, може би защото площадите са толкова пълни, че за тях не остава място. Някои от тези хора се притесняват, че предсрочните избори ще бъдат организирани от правителство, което не е дошло на власт след избори, а е било назначено. Е, да – назначено е от президент, който е станал такъв след избори, което го прави формално демократично, но все пак нещо от пълнотата на волеизявата на суверена (народа) се губи, мислят тези, които споделят мнението.

Други се опасяват, че при една хипотетична карантина служебното правителство ще стане безсрочно, което е много удобно за всички, които се надяват да влязат във властта през задния вход, защото знаят, че не могат да спечелят редовни избори. Доверени хора на Румен Радев, който все още няма партия, за да се състезава, ще станат министри до второ нареждане.

Трети казват, че в следващия парламент вероятно ще влязат формации, които все още са в насипно състояние и може би е добре да им се даде повечко време да се структурират, да избистрят идеологията си, да формулират платформите си и да разпишат програмите си. Да организират кадрите си. Защото ако сега ги накарате да ви кажат имената на трима свои готови министри, ще ги поставите в много неловко положение. Между другото, вчера ми хрумна една такава задачка: да вземем парламент А, сформиран след предсрочни избори, и да вземем парламент В, сформиран след редовни. Задачката е от типа „открийте разликите“. Вероятно ще се окаже, че разликите няма да са много големи, и толкова по-малки ще стават, колкото повече се скъсява срокът между предсрочните и редовните избори. Ако парламентите А и В са на практика еднакви като състав и политически обещания, то не е ли по-добре наистина актьорите да имат повече време да репетират ролите си? Не знам, просто разсъждавам на глас (в случая писмено)…

Най-сетне по отношение на предсрочните и на редовните избори има и такива хора, които опростяват нещата до истинско изящество. Те казват така: щом БСП, щом социалистите (в т.ч. и Президентът), щом левите с цялата си столетна претенция и история, пълна с ярки събития, искат предсрочни избори, ние не искаме. Да, има и такива хора, за които това е достатъчно.

Трудно е да се правят избори в условията на улични демонстрации и кървави медийни престрелки. Или хайде да не е трудно, но е неправилно, картината е много изкривена. След известен период на масирана пропаганда (не повече от няколко седмици), на опростени лозунги, на компромати, на всеобщо омерзение, средностатистическият избирател развива усещането, че живее в извънредни времена, че е изгряла зората на новото, че старото трябва да се изхвърли на бунището на историята, че „статуквото“ трябва да се помете, а „системата“ да се рестартира. Така му набиват непрекъснато. Съвестният избирател, който иска да изпълни гражданския си дълг и да помете, рестартира, изхвърли на бунището и всичко останало, започва да се оглежда за нещо, което не му прилича на статукво. Разбира се, тъй като всички, които се стремят към властта, твърдят, че са обратното на статукво, различните електорални погледи се спират на различни кандидати, нови проекти, прегрупирани стари, и такива, които са пребивавали достатъчно дълго извън властта, за да заслужат някаква забрава, някаква невинност. Различните погледи се спират на различни неща и затова следващият парламент ще бъде пъстър и аморфен. Обаче колцина си дават сметка, че именно в един шарен парламент, в който няма изявен доминатор, респективно субект на отговорността, статуквото ще възпроизведе себе си по най-драстичен начин? Кой не е статукво? Мая Манолова ли? Румен Петков ли? Христо Иванов ли, Атанас Атанасов? ДПС? Единствено Слави Трифонов формално не е бил в политиката, но дали не се е занимавал с политика? Пък и във всеки парламент е имало и ще има място за по един Крали Марко, който уж е извънсистемен и който става част от системата на следващия ден след изборите. Да не припомняме досегашните…

Един пъстър парламент без изразена доминация не само ще възпроизведе статуквото, но ще го възпроизведе в най-грозния му вид. Ще има шарен парламент и шарено правителство, сглобени единствено на пазарлъци. Никой няма да носи отговорност, защото ще се оправдава с коалиционни споразумения. Никой няма да изпълнява предизборната си програма, защото ще обвинява „суверена“, че не му е дал достатъчно власт. Първите месеци на новото управление ще бъдат заети главно с разпределяне на постове, назначаване на шефове, на кадруване в полза на изгладнели активисти до ниво портиер в областна управа. Може дори най-безочливо да си определят и квоти на „вертикален принцип“ (както беше в коалицията с Реформаторския блок), за да не си гледат един другиму в паничката, че гледката ще бъде хем апетитна, хем ужасяваща.

Но ако настина сме убедени демократи, всички тези размишления не бива да ни обезсърчават. Ако наистина има политическа криза (което не означава просто да изстрелваме елементарна реторика през мегафона, а да е невъзможно формирането на мнозинство в парламента, правителството да е неспособно да функционира и същият този парламент да не е в състояние да излъчи ново правителство – това горе-долу е дефиницията за „политическа криза“), ако наистина има политическа криза, ако наистина има някакъв форсмажор, ако наистина ножът е опрял до кокала и хората вече няма къде да идат освен на улицата, тогава ще става какво има да става и без да умуваме много и без да дискутираме – ще хвърчат оставки, ще има предсрочни избори и каквото там се полага. Убедените демократи вярват, че суверенът (народът) ще помете всяка омразна власт, каквито и локуми да тегли лигавата му интелигенция. Ако народът иска да помете управлението, ще го помете. Ако не го помете, значи не е искал. Просто е. И няма никакво значение какво си мислим ние с вас. Или не вярваме достатъчно в народа? Не вярваме, че е суверен, субект на властта? Да оставим народа да си върши работата. Ако има да се тресе земята, ще се тресе. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен, но нека, ако може, да е от Сципион Африкански, а не от някой махленски тарикат с бедна фантазия и голяма лакомия.

Илюстрация: Пол Соудън, „Смъртта на социалната демокрация“.

Източник: http://sulla.bg

 

АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ

4 топ аксесоара на есента със задължително присъствие в тоалетите

Модната ви визия никога няма да има завършена форма, ако не сте подбрали точните аксесоари за нея Есента е благодатен сезон по отношение на така любимите ни дамски аксесоари. С тяхна помощ можем да преобразяваме облеклото си всеки ден, да бъдем...

Когато времето не стига за поддръжка на дома

Домашната обстановка е абсолютно определяща за качеството на вашата почивка. Наистина обичаме да разпускаме по курорти и хотели, но за съжаление това се случва един или няколко пъти годишно. През останалото време се налага да разчитаме на домашния уют. Как да го...

Показаха новата версия на образите в “Ну, погоди!”

"Союзмултфилм" показа образа на заека в новите епизоди на популярния анимационен филм „Ну, погоди!”, съобщи РИА "Новости".

Заекът ще бъде озвучен от шоумена Дмитрий Хрусталев, съобщи пресслужбата на филмовото студио.

По-рано стана известно, че премиерата на анимацията ще бъде тази зима. Вълкът в новите серии ще говори с гласа на Гарик Харламов.

„Нашата творческа група отдавна търси модерно въплъщение на пакостливия герой, бяха създадени над 30 вариации на изображението - беше важно да се намери баланс между чертите на характера, както и да се запази приемствеността с класическата версия: например, нашият Заек има същия цвят на очите“, каза Юлия Осетинская, генерален продуцент на филмовото студио.

„Вълкът е с по-остри черти, а образът на Заека, за разлика от него, е със заоблени контури - от една страна, това е много сладък персонаж, но притежава присъщите му хитрост и находчивост, отбеляза тя.

Опозиционният Съюз “Отечество” печели парламентарните избори в Литва

Ингрида Шимоните,

Опозиционният Съюз "Отечество" обяви, че е спечелил парламентарните избори в страната и ще започне да сформира ново правителство с две по-малки либерални партии, които заедно имат мнозинство в 141-местния законодателен орган, съобщава БТА.

„В този момент изглежда, че ще имаме малко над половината гласове в парламента", заяви след преброяване на 86 на сто от гласовете Ингрида Шимоните, която ще оглави правителството.

"Това ни позволява да започнем първоначални преговори (за сформиране на правителство)", добави Габриелюс Ландсбергис, председател на Съюз "Отечество".

Ингрида Шимоните и Габриелюс Ландсбергис

След преброяване на почти всички гласове Националната избирателна комисия потвърди, че Съюзът "Отечество" печели изборите и вероятно ще получи 50 места в парламента, следван от досегашните управляващи.

На второ място е управлявалият досега "Съюз на селяните и зелените" с 32 места, а на трето - Либералното движение с 13 места. След него остава наскоро основаната Партия на свободата с 11 места. Популистката Партия на труда печели 10 места.

Балтийската държава с население под 3 милиона души се справя относително добре с кризата с коронавируса, въпреки че напоследък броят на заразените се увеличи, както и на други места в Европа. Премиерът Саулюс Сквернелис обаче беше критикуван, че не успя да създаде работни места и да спре увеличаването на дълга, припомня Ройтерс.

В избирателната секция с маска и домашен любимец   - Вилнюс, 25 октомври 2020 г.

Не се очаква сняг през първите 10 дни на ноември

Поне засега не се вижда през първите десетина дни на ноември да има толкова ниски температури, че да вали сняг, прогнозира Красимир Стоев, дежурен синоптик в НИМХ, цитиран от БГНЕС. 

Прогнозата, която той съобщи, сочи, че след като в неделя у нас премина студен атмосферен фронт, в понеделник от запад настъпва временно подобрение на времето. Облачността ще се разкъса и ще намалее, времето ще се подобри, температурите ще бъдат по-високи. В следобедните часове над цялата страна ще е предимно слънчево. В по-голямата част от страната максималните температури ще бъдат между 16 и 21 градуса, докато в неделния ден в западните райони, заради валежите, температури останаха по-ниски и в много райони бяха 10 -12 градуса.

„Настъпва и промяна в общата атмосферна циркулация над Европа, увеличава се динамиката на атмосферните процеси и над Балканския полуостров, така че през тази седмица времето и в нашата страна ще бъде доста динамично и променливо. Валежи ще има във вторник в източните и в южните райони“, каза той. Според прогнозата в средата на седмицата пак на повече места у нас ще се наложи хората да носят чадъри. В края на седмицата също отново ще има валежи. 

„Метеорологичната зима не се задава за тази седмица. Това е 100% сигурно, въпреки че в края на седмицата температурите, с нахлуването на още една порция по-студен въздух ще се понижат и в повечето райони максималните ще бъдат между 10 и 15 градуса, но това са характерни температури за средата на есента. Астрономичната зима ще започне през декември, а поне засега, от предварителните анализи, които използваме за изработката на месечните метеорологични прогнози, не се вижда през първите десетина дни на ноември да има толкова ниски температури, че да вали сняг. Така че продължаваме с есенния тип циркулация“, посочи той.

Българската поговорка гласи: "Свети Димитър зима носи, а Свети Георги - лято". Зимата няма да дойде със сигурност този понеделник, когато се отбелязва празникът, категорични са от НИМХ . „Тези поверия от народната метеорология, не че няма някаква истина в тях, но трябва да се има предвид все пак, че Димитровден по стария календар не е бил на 26 октомври“, коментира Красимир Стоев.
- реклама -

ОЩЕ

4 топ аксесоара на есента със задължително присъствие в тоалетите

Модната ви визия никога няма да има завършена форма, ако не сте подбрали точните аксесоари за нея Есента е благодатен сезон по отношение на...

Когато времето не стига за поддръжка на дома

Домашната обстановка е абсолютно определяща за качеството на вашата почивка. Наистина обичаме да разпускаме по курорти и хотели, но за съжаление това се случва...

Показаха новата версия на образите в “Ну, погоди!”

"Союзмултфилм" показа образа на заека в новите епизоди на популярния анимационен филм „Ну, погоди!”, съобщи РИА "Новости".

Заекът ще бъде озвучен от шоумена Дмитрий Хрусталев, съобщи пресслужбата на филмовото студио.

По-рано стана известно, че премиерата на анимацията ще бъде тази зима. Вълкът в новите серии ще говори с гласа на Гарик Харламов.

„Нашата творческа група отдавна търси модерно въплъщение на пакостливия герой, бяха създадени над 30 вариации на изображението - беше важно да се намери баланс между чертите на характера, както и да се запази приемствеността с класическата версия: например, нашият Заек има същия цвят на очите“, каза Юлия Осетинская, генерален продуцент на филмовото студио.

„Вълкът е с по-остри черти, а образът на Заека, за разлика от него, е със заоблени контури - от една страна, това е много сладък персонаж, но притежава присъщите му хитрост и находчивост, отбеляза тя.

Опозиционният Съюз “Отечество” печели парламентарните избори в Литва

Ингрида Шимоните,

Опозиционният Съюз "Отечество" обяви, че е спечелил парламентарните избори в страната и ще започне да сформира ново правителство с две по-малки либерални партии, които заедно имат мнозинство в 141-местния законодателен орган, съобщава БТА.

„В този момент изглежда, че ще имаме малко над половината гласове в парламента", заяви след преброяване на 86 на сто от гласовете Ингрида Шимоните, която ще оглави правителството.

"Това ни позволява да започнем първоначални преговори (за сформиране на правителство)", добави Габриелюс Ландсбергис, председател на Съюз "Отечество".

Ингрида Шимоните и Габриелюс Ландсбергис

След преброяване на почти всички гласове Националната избирателна комисия потвърди, че Съюзът "Отечество" печели изборите и вероятно ще получи 50 места в парламента, следван от досегашните управляващи.

На второ място е управлявалият досега "Съюз на селяните и зелените" с 32 места, а на трето - Либералното движение с 13 места. След него остава наскоро основаната Партия на свободата с 11 места. Популистката Партия на труда печели 10 места.

Балтийската държава с население под 3 милиона души се справя относително добре с кризата с коронавируса, въпреки че напоследък броят на заразените се увеличи, както и на други места в Европа. Премиерът Саулюс Сквернелис обаче беше критикуван, че не успя да създаде работни места и да спре увеличаването на дълга, припомня Ройтерс.

В избирателната секция с маска и домашен любимец   - Вилнюс, 25 октомври 2020 г.

Не се очаква сняг през първите 10 дни на ноември

Поне засега не се вижда през първите десетина дни на ноември да има толкова ниски температури, че да вали сняг, прогнозира Красимир Стоев, дежурен синоптик в НИМХ, цитиран от БГНЕС. 

Прогнозата, която той съобщи, сочи, че след като в неделя у нас премина студен атмосферен фронт, в понеделник от запад настъпва временно подобрение на времето. Облачността ще се разкъса и ще намалее, времето ще се подобри, температурите ще бъдат по-високи. В следобедните часове над цялата страна ще е предимно слънчево. В по-голямата част от страната максималните температури ще бъдат между 16 и 21 градуса, докато в неделния ден в западните райони, заради валежите, температури останаха по-ниски и в много райони бяха 10 -12 градуса.

„Настъпва и промяна в общата атмосферна циркулация над Европа, увеличава се динамиката на атмосферните процеси и над Балканския полуостров, така че през тази седмица времето и в нашата страна ще бъде доста динамично и променливо. Валежи ще има във вторник в източните и в южните райони“, каза той. Според прогнозата в средата на седмицата пак на повече места у нас ще се наложи хората да носят чадъри. В края на седмицата също отново ще има валежи. 

„Метеорологичната зима не се задава за тази седмица. Това е 100% сигурно, въпреки че в края на седмицата температурите, с нахлуването на още една порция по-студен въздух ще се понижат и в повечето райони максималните ще бъдат между 10 и 15 градуса, но това са характерни температури за средата на есента. Астрономичната зима ще започне през декември, а поне засега, от предварителните анализи, които използваме за изработката на месечните метеорологични прогнози, не се вижда през първите десетина дни на ноември да има толкова ниски температури, че да вали сняг. Така че продължаваме с есенния тип циркулация“, посочи той.

Българската поговорка гласи: "Свети Димитър зима носи, а Свети Георги - лято". Зимата няма да дойде със сигурност този понеделник, когато се отбелязва празникът, категорични са от НИМХ . „Тези поверия от народната метеорология, не че няма някаква истина в тях, но трябва да се има предвид все пак, че Димитровден по стария календар не е бил на 26 октомври“, коментира Красимир Стоев.

59 милиона американци са гласували предварително

Броят на предварително гласувалите за изборите в САЩ, които трябва да се проведат на 3 ноември, е надминал този преди четири години. Според независима организация, която следи протичането на изборите, поне 59 милиона са пуснали бюлетина до момента. 

На фона на притеснения заради пандемията от Covid-19, за да избягат струпване на хора, американци гласуват предварително на място и по пощата. Както президентът Доналд Тръмп, който се цели да спечели втори мандат в Белия Дом, така и опонентът му - демократът Джо Байдън определят тези избори като екзистенциални.

Според наличните данни повечето от предварително гласувалите са демократи. Мнозинството републиканци се очаква да подадат вота си на 3 ноември, след като президентът Тръмп постави  под съмнение гласуването по пощата. Експерти са обединени в мнението си, че измамите по време на избори са несъществени.

От Election Project - независимата организация, която следи протичането на изборите, предвиждат най-малко 150 милиона подадени гласове тази година. На изборите през 2016 гласувалите са били около 137 милиона.

Междувременно предизборният щаб на президента на САЩ Доналд Тръмп поиска от Върховния съд да блокира плана на Северна Каролина да преброи бюлетини, пристигнали след 3 ноември.

Искането е било подадено първоначално в четвъртък, когато федерален апелативен съд отказа да отмени плана на щатските власти да преброяват бюлетини, пристигнали до 12 ноември.

Предизборният щаб на Тръмп, Републиканската партия на Северна Каролина и други организации заведоха иск срещу решението, с аргумента, че то нарушава избирателния кодекс на щата, уточнява Ройтерс.

То е прието от щатска агенция по изборите, чиито членове се назначават, а не от избраните от жителите на щата представители, подчертава предизборния щаб в новия си иск.

Около седмица преди деня на изборите кампаниите на Тръмп и Байдън правят всичко възможно да спечелят повече гласове. Републиканците защитават действията на президента по справяне с Covid-19, а демократите казват, че администрацията е игнорирала мащаба на заплахата.

Спад на производството на кафе в Перу

Производството на кафе в Перу, страната, която е пета по големина износител на арабика в света, е спаднало с 10 процента тази година заради ниските цени и недостига на мигрантска работна сила, предизвикани от коронавирусната пандемия. Това каза пред "Ройтерс" ръководителят на националната федерация на кафето в страната.

Спадът на перуанската продукция може да спомогне за укрепване на световните цени, тъй като далеч надхвърля пазарните очаквания. Брокерската компания "Марекс Спектрон" (Marex Spectron) прогнозира в най-новия си доклад, че производството на страната вероятно ще спадне с 2,5 на сто за 2020-а.

През последните три години на световните пазари кафето се търгува с около 30 на сто под средната цена за 10 години, подлагайки на засилен натиск производители с по-високи разходи като Перу.

Лоренсо Кастильо от перуанското Национално обединение на кафето (JNC) коментира, че спадът в производството на кафе се дължи и на фермери, които се преориентират към отглеждането на кока - растение, използвано от местните заради лечебните му свойства, но и за производство на кокаин.

Между януари и август Перу събра 3,5 милиона 60-килограмови торби с кафе спрямо 3,9 милиона за същия период на 2019 година, посочи Кастильо.

Той обясни, че някои фермери са се насочили към по-печеливши култури като какаото, а работещите с насаждения от кока могат да спечелят 120-150 нови сола (34-42 долара) на ден в сравнение с 40 нови сола (11 долара) при кафето.

През март Перу затвори почти цялата си икономика в опит да ограничи инфекциите и смъртните случаи, свързани с Covid-19, които са около 100 на 100 000 жители - най-висока степен в света, припомня "Ройтерс".

Перуанците отдавна започнаха да изоставят кафето. По правителствени данни общата засадена площ е намаляла със 17 процента между 2012 година и 2019 година и е възможно да спадне с още 3 процента тази година, добави ръководителят на браншовата организация.

По думите му перспективите за 2021 година не са обнадеждаващи заради вредители по кафените зърна и изключително малкото оборотни средства, с които разполагат фермерите за закупуване на ключови суровини като тор.

Тръмп: САЩ са на път да се справят с Covid дори и без ваксина

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и първата дама Мелания Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Америка започва да се справя с коронавируса дори и без ваксина.

Тръмп направи това изявление на масов предизборен митинг в щатa Ню Хемпшър. Ваксината ще бъде доставена бързо и ще ускори победата срещу вируса, защото "ние искаме да се върнем към нормалния живот", подчерта той, цитиран от  Асошиейтед прес

Тръмп се бори да спечели щат, който загуби с малко срещу Хилари Клинтън на изборите през 2016 г., отбелязва агенцията.

Президентът на САЩ изрази съмнения, че съперникът му Джо Байдън може да се конкурира с водещите световни лидери:

"В свят, където са председателят Си Цзинпин, президентът (Владимир) Путин, Ким Чен-ун и много други, не можете да имате вял американски президент", подчерта Тръмп.

Държавният глава на САЩ неведнъж е сравнявал Байдън с тези трима лидери. В средата на този месец Тръмп заяви, че конкурентът му им отстъпва в интелектуално отношение, припомня ТАСС.

Байдън на свой ред заяви в изявление, че Тръмп се е предал пред коронавирусната пандемия, като цитира думите на началника на президентската канцелария Марк Медоус, че правителството не се опитва да "контролира" вируса. "Това не беше грешка на Медоус. Това беше честно обобщение на стратегията на президента Тръмп от началото на кризата: да се вдигне бялото знаме и да се разчита, че ако го пренебрегнем, вирусът ще си отиде. Случаят не е такъв и няма да стане", подчерта той.

Медоус заяви, че "няма да контролираме пандемията, ще контролираме факта, че можем да имаме ваксини", припомня Франс прес.

Освен това Байдън заяви в интервю за Си Би Ес, че смята Русия за най-голямата заплаха за САЩ на международната сцена, а Китай - за основен конкурент.