TV+: ВСЕ ПОВЕЧЕ ХОРА СЛАГАТ НА ТРАПЕЗАТА ЗА ВЕЛИКДЕН ПЪДПЪДЪЧИ ЯЙЦА

Близо 30 млн. яйца се консумират по Великден у нас. Напоследък наред с кокошите, все повече хора слагат на трапезата си за празника и пъдпъдъчи яйца. Какви са предимствата на тези яйца, вижте в следващия репортаж.

Засилен интерес към пъдпъдъчите яйца наблюдават производители преди Великден. Иван Пиринлиев е от варненското село Житница. Започнал с 4 птици, любителски, със самоделни инкубатори, сега гледа близо 1000 падпадъка. Пласира продукцията си предимно в града.

Иван Пирилиев – земеделски производител: “Около Великден има най-голяма търсене на яйцата. Поради факта, че самите яйца се боядисват и украската им остава и стават много ефектни. Има даже хора, които казват – Аз даже не ги боядисвам…А иначе добри борци ли са? Ами не, не много. За съжаление при тях по-особеното е самата ципа, ципата им е по-жилава и порите им са по-малки. Казват че са по-малки от наноцедка и това не позволява на салмонелозната бактерия, която може да се намери по черупката да проникне по-навътре . И съответно от там идва цялата тази концепция, че няма как пъдпъдъче яйце да се зарази със салмонела.

Въпреки че черупката им е крехка, тези яйца са силни имуностимулатори, които могат да земенят куп лекарства, сподела проидводителят.

Иван Пирилиев – земеделски производител: “Баба ми си беше най-последователна. Тази зима всяка сутрин по 1 си пиеше , аз до нея бях болен от грип, защото забравих да пия , викам – Айде утре ще си сваря, утре ще си сваря и сега на ти утре, грипа си ме налегна , а баба ми да е жива и здрава, няма грип, няма нищо.”

За да се задържи на пазара и оцелее, младият земеделски производител, ще разчита на курортите и чужденците по морето, които повече от нашенеца оценявали качествата на пъдпъдъчите яйца и месо. И предупреждава всеки тръгнал по неговия път.

Иван Пирилиев – земеделски производител /Труднично е, не е лесно , обаче стига да имаш желание, дето се казва мерак, винаги ще се получат нещата и трябва да си щастлив от това, което правиш./

А Иван Пиринлиев е. Затова и оставил града и се пренесъл на село.

Източник

Start typing and press Enter to search