Твърде голям, за да фалира и… да съществува

Всяка компания има свой жизнен цикъл, а колкото и успешна да бъде идва момент на залез. На дали има човек, който би оспорил това твърдение. Напоследък ставаме свидетели на пазарни мастодонти, които започват да се раздробяват, за да подобрят финансовото си състояние.  

129 години по-късно ….  

Основан от Томас Едисън General Electric или GE, както рекламните стратези предпочитат да наричат мастодонта, той непрекъснато се разраства, като през годините стъпва и разработва различни бизнес ниши, от които, разбира се, печели. Но в бизнеса не винаги пътят е напред и нагоре. Световната финансова криза от 2008 година удря компанията по невиждан към онзи момент начин и от тогава до ден днешен тя се бори с голямата си задлъжнялост. През 2018 г. дори тя отпада от индустриалния индекс Dow Jones, след като е била част от него от създаването му през 1896 г. Акциите на компанията губят по около 2% годишно от 2009 г. Една от причините за скептицизма на Уолстрийт са именно големите дългове през последните години. „Твърде голям, за да фалира“ е определение, което GE носи, но за което сега се налага да поработи.  

Първи на пазара ще се появят GE Healthcare, което се очаква да стане факт в началото на 2023 г. Година по-късно GE Renewable ще обедини енергийните звена на американския мастодонт. Авиационната компания ще се ръководи от настоящия главен изпълнителен директор Лорънс Кълп и се очаква именно тя да бъде големият печеливш бизнес. За мнозина анализатори раздялата не просто не е изненада, а дори е забавена – преструктурирането на огромните дългове обаче отнема време на мегаструктурата.  

Акциите на компанията веднага поскъпнаха след анонса.  

Конфликт с акционерите 

И ако тъмните облаци над американската компания започнаха да се разсейват, в Япония – времето остава много лошо. КорпорациятаToshiba също представи плановете си да се раздели на три, като отдели два от основните си бизнеси – енергийният и инфраструктурният и този за мобилни устройства и полупроводници, в отделни компании. Според ръководството на компанията разделянето е най-добрият начин да се подобри стойността за акционерите, с част от които ръководството е в тежък конфликт.

Изкушените от темата със сигурност помнят, че от 2015 година компанията премина през серия от кризи, които започнаха с голям счетоводен скандал. Тогава, за да избегне делистване, компанията успя да си осигури финансова помощ за над пет милиарда долара от над 30 чуждестранни инвеститори. Оттогава обаче съществува напрежение между тях и ръководството.  

Лекарства и козметика – две пазарни ниши, две компании  

Американската компания „Johnson & Johnson“ също обяви разцеплението си – едното й подразделение ще се занимава с медицински изделия и лекарства, а друго – с козметика. Подразделението за лекарства ще запази името си. Именно то ще продължи да се занимава и с ваксината на компанията Janssen, която е собственост на „Johnson & Johnson“.  

Все още няма яснота как ще се казва другата фирма, която ще се занимава с козметика. Очакванията обаче са тя да генерира приходи от 15 млрд. долара на година. 

Разделението трябва да бъде приключено в следващите две години, а аргументът за него е – по-бърз отговор на развитието във всички сектори. 

Подробностите може да чуете в звуковия файл. 

Всички епизоди на подкаста „На всяка цена“ можете да слушате:

Start typing and press Enter to search