tvn.bg алармира: Откраднаха вековни бонзай дръвчета

Откраднаха вековни дръвчета бонзай от градина в префектура Сайтама, намираща се близо до японската столица Токио. Изключително ценните дръвчета са за над 100 хил. долара, съобщи CNN.

Тъгуващите им собственици отправиха емоционално послание към крадците, в което подробно ги инструктират как да се грижат за миниатюрните видове.

Изчезнал е и рядко срещан вид хвойна бонзай на 400 г., който този месец е трябвало да се „състезава“ в конкурс за красота. Тя е донесена от планина преди векове и превръщането ѝ в бонзай е трудоемък процес. Непосилно е също така отново да се достигне и вземе оригиналното дърво, защото то расте на опасни скалисти места.

Смята се, че крадците са професионалисти, защото са подбрали най-ценните дръвчета от около общо 3000 бонзай видове, разположени в градина с приблизително 5000 хектара площ.

„Грижихме се за тези миниатюри като за наши деца. Няма думи, с които да опишем как се чувстваме. Това е като да са отрязали крайниците ти“, казва Фуюми Имура – съпруга на майстора на бонзай, който е отглеждал откраднатите дръвчета.

Съпругът ѝ Сейджи Имура е пето поколение майстор на бонзай. Неговото семейство се занимава с това от периода Едо (Токугава) (1603-1868).

Натъженото семейство иска своите “съкровища” обратно, но съзнава, че е малко вероятно те да бъдат върнати. С болка в сърцето отправят послание с точни инструкции към крадците, как да се грижат добре за миниатюрните им произведения на изкуството.

„Който ги е взел, нека ги полива редовно. Шимпакуто (ценната хвойна) живее 400 години. Нуждае се от грижи и не може да оцелее и седмица без вода. Те могат да живеят вечно, дори и след като ние си отидем, ако получават подходящата грижа“, казват семейство Имура.

източник

Start typing and press Enter to search