Украйна и САЩ започват учения в Черно море въпреки възраженията на Русия

Украйна и Съединените щати започват съвместни военни учения в Черно море въпреки възраженията на Русия, предаде Ройтерс.

В маневрите „Морски бриз 2021“ ще се включат военни от 30 страни.

Русия призова многократно за отмяна на учението, а миналата седмица дори отправи предупредителни изстрели към британски военен кораб в Черно море.

Турция и Азербайджан също ще проведат съвместни учения на територията на Азербайджан, предаде агенция Новости.

В маневрите ще участват танкове, хеликоптери и дронове. 

Проф. Тодор Тагарев/ Снимка: БГНЕС

Кремъл държи много да бъде призната негова сфера на влияние, в който влизат страните от бившия Съветски съюз и особено това се отнася за Украйна. Това няма как да стане, защото те са независими вече 30 години, а някои от тях се стремят към по-тясно взаимодействие с ЕС и НАТО”, коментира пред БНР проф. Тодор Тагарев, военен експерт и бивш министър на отбраната. 

Според него призивът на Русия за отмяна на учението е опит да се наложи този дневен ред на Кремъл:

“Това не е неочаквано, но няма да има някакво влияние върху провеждането на това учение и върху планирането на бъдещи учения”.

Проф. Тагарев изрази очакване САЩ и НАТО да продължат линията на показване на Русия, че незаконното анексиране на Крим не е признато от огромната част от световната общност и няма да бъде признато:

“Че опитите на Русия да наложи своето влияние в Черно море, превръщайки Азовско море в свое вътрешно езеро и налагайки така частична икономическа блокада на Украйна, няма как да бъде признато от световната общност”.

По думите му основната причина за по-високото напрежение в Черно море е поведението на Русия:

“Западният свят държи да ѝ покаже не само по дипломатически и политически канали, а и с военно присъствие, че това поведение е неприемливо”.

Интервюто на Георги Марков с проф. Тодор Тагарев в предаването “Нещо повече” можете да чуете от звуковия файл. 

Start typing and press Enter to search