В електронните цигари има опасни бактерии

ЗДРАВЕ В електронните цигари има опасни бактерии

Учени от Харвардския университет откриха наличие на опасни бактерии в електронните цигари, съобщи в. “Дейли Телеграф”. Според учените става дума за бактерии, които могат да оказват пагубно влияние на белите дробове, довеждат до астма и възпаление на дробовете.

Учените са установили, че най-вероятно такива вредни токсини се съдържат в сладките плодови пълнители за електронни цигари, които тийнейджърите обичат.

Вестникът отбелязва, че предишни изследвания показват, че химикали, които обикновено се свързват с развитието на сериозни респираторни заболявания, вече са открити в пълнители за електронни цигари. Но ново проучване за първи път открива вредни биологични вещества в течностите.

Учени от Харвардския университет проучили 75 популярни пълнители за електронни цигари. 27% от патроните и течностите съдържат следи от ендоксин. Патроните съдържат три пъти по-високи концентрации на бактерии, отколкото течности.

Професор Дейвид Кристиани, ръководител на изследването, отбеляза, че откриването на тези бактерии в пълнители за електронни цигари само потвърждава вече изразената загриженост относно въздействието на използването на тези устройства върху дихателната система./Скандал бг

Още теми...