В Ловешко децата се връщат в клас най-рано следващата седмица

Все още обаче не е ясно кога точно в област Ловеч ще бъде възстановено присъственото обучение за учениците от първи до четвърти клас. 

В областта близо 66% от паралелките от първи до четвърти клас ще преминат в присъствена форма на обучениено това може да стане най-рано във вторник следващата седмица, защото тестове все още не са доставени.

Началникът на Регионалното управление на образованието Еленко Начев поясни, че в клас ще се върнат децата от 140 паралелки в шест общини в областта, в които се отчитат над 500 новозаразени с коронавирус на 100 000 души население. 

На всички директори са изпратени клипове, където се показва как се вземат тестовете. Директорите са създали необходимата организация, като за това са изградени екипи от минимум двама човека във всеки от класовете“, посочи Начев пред БНР.

В някои училища обаче такива екипи все още не са сформирани. Има достатъчно време, увери началникът на РУО – Ловеч.

Ако тестовете пристигнат тази седмица, присъственото обучение на малките ученици ще може да започне след изборите и неприсъствения понеделник следващата седмица, поясни Еленко Начев.

„В момента, в който дойдат тестовете, ние ще предупредим директорите, ще ги раздадем на всички училища, по два теста да има за дете, за два пъти.“

Обучението от разстояние ще продължи в училищата в селата Малиново, Александрово, Глогово, Бабинци и Дебнево, както и в още две учебни заведения – в Ловеч и Луковит, тъй като там по-малко от 50 процента от родителите са дали съгласие за връщане на децата им в класните стаи. В някои училища присъственото обучение ще бъде възстановено само за част от паралелките

Как ще протича обучението на децата, които ще останат по домовете си:

„Синхронно или асинхронно. Там, където училището има технологични възможности, децата ще виждат какво се случва в самия клас, все едно реално са в класната стая. Там, където не позволява, училището създава тази организация.“

Където няма технологично обезпечаване и децата не разполагат със собствени устройства, материалите ще се разнасят на хартия, допълни Еленко Начев.

„Няма да стане хаос. Училището създава тази организация и няма да има деца, които ще останат извън обучението“, увери той.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

Start typing and press Enter to search