В САЩ ще може да се гласува в 58 секции

В Съединените щати ще може да се гласува в 58 секции. В 13 от тях включително в столицата Вашингтон, в консулството в Ню Йорк, в района на Чикаго и Сънивейл (Калифорния) ще се гласува с машини. Източници, запознати с процеса по организацията на изборите в САЩ, заявиха за БНР, че към момента няма проблеми като “трудностите, свързани с летния сезон при намиране членове на секционните избирателни комисии”, са били “преодолени.”  

Според ЦИК за тези избори са били подадени 2638 заявления за гласуване в САЩ в сравнение с над 5 хилядите за предишния вот, което може да се обясни с по-облекчените условия за откриване на секции и не е индикатор за по-малък интерес. Въпреки това представители на общността тук са скептични що се отнася до по-голяма активност днес. Някои от основните им опасения са свързани с провеждането на вота в период на летни отпуски. 

На изборите през април по информация на ЦИК броят на намерените в избирателната кутия действителни гласове в Съединените щати е бил 10, 525 или е 3,48% от българската общност в САЩ ако съдим по неофициалните данни на МВнР. 

Първи, в 14 часа  българско време, ще отворят секциите по Източното крайбрежие. В Калифорния, Аризона и Невада изборният ден започва по-късно и ще приключи утре сутрин в 6:00 часа българско време.  

Допуска се гласуване само с лична карта и паспорт, в това число с такива, чийто срок на валидност е изтекъл в периода от 13.03.2020 г. до изборния ден включително. Ако срокът на документите е изтекъл преди това те просто ще трябва да представят удостоверение, че са подали молба за подновяване на документите. 

Ако избирателите не присъстват в списъка, те се дописват след представяне на документ за самоличност и декларация по образец. 

Гласуващите се приканват да се съобразяват с указанията на местните власти при справяне с пандемията от Covid-19. Конкретно във Вашингтон към момента носенето на маска се изисква от всички при ползване на градския транспорт, посещения на учебни и здравни заведения и детски градини. Напълно ваксинираните трябва да спазват дистанция или да носят маски само на местаq където има изрично изискване за това. 

Start typing and press Enter to search