Въпреки милионите авторът на Game of Thrones живее скромно

Джордж Р. Р. Мартин (Джордж Реймънд Ричард Мартин) е един от най-успешните автори и телевизионни продуценти на планетата днес. “Песен за огън и лед”, поредицата му от епични фентъзи романи, е продала повече от 25 млн. копия по целия свят.

През 2011 г. тя беше адаптирана от HBO в сериала „Игра на тронове“ (Game of Thrones), който се превърна в културен феномен и абсолютен хит. Всеки епизод на сериала е гледан средно от 20 млн. души чрез кабелния оператор. Общо феновете са над 1 млрд., но огромната част са “пирати”.

Заплатата на Мартин за един сезон е 15 млн. долара, което означава, че до края на поредицата той ще спечели $120 милиона.

Въпреки че е обявен за един от авторите с най-високите доходи в света днес, и въпреки че получава 15 млн. долара годишно само от хонорарите на HBO и още 10 млн. долара от авторски права, Мартин живее учудващо скромен живот.

Роден в Байон, Ню Джърси, на 20 септември 1948 г., Мартин е отгледан от баща си Реймънд С. Мартин, който е бил докер и майка си Маргарет. Семейството живее в евтино жилище и не притежава кола.

Мартин признава, че детството му, ограничено до радиус от пет пресечки, го принуждава да се обърне към книгите, за да изследва света. Като младо момче Мартин започва да “продава” историите си на кварталните деца. В тях се разказвало за чудовища и митични кралства, населени с костенурки. Той бил ненаситен читател на комикси и бил особено заинтересован от Marvel Comics.

Като тийнейджър започва да пише фентъзи, а през 1965 г. печели наградата Alley Award за “Powerman vs. The Blue Barrier” – история за супергерой.

Мартин завършва журналистика с бакалавърска степен от Северозападния университет през 1970 г. и завършва магистратурата си през 1971 г. По това време започва да продава своите разкази и да се издържа с парите.

Той е само на 21 години, когато продава историята си “Героят” на списание “Галакси”.

Неуспехът на четвъртата му книга “The Armageddon Rag” през 1983 г. е критичен момент за Мартин. По-късно обаче той става негова врата към телевизията. Холивудският вариант на книгата привлича вниманието на продуцентите на Twighlight Zone.

Първоначално той е бил нает като писател, а по-късно като изпълнителен консултант по история с надеждата, че ще помогне за съживяването на шоуто. Когато тази поредица свършва, Мартин преминава към подобни програми като Max Headroom и Красавицата и Звярът.

През 1991 г. Мартин се завръща към романите. Първият роман от поредицата „Песен за огън и лед“ – „Игра на тронове“, е публикуван през 1996 г., последван от „Сблъсък на крале“ през 1999 г., „Вихър от мечове“ през 2000 г., “Пир за врани” през 2005 г. и “Танц с Дракони” през 2011 г.

Първият успех идва с “Пир за врани”, която стана бестселър №1 на The New York Times и The Wall Street Journal.

През септември 2006 г. Мартин е номиниран за Британската фентъзи награда и за Quill Award. Успехът на серията печели на Мартин на псевдонима “Американският Толкин” и привлича вниманието на HBO.

Първоначално Мартин не бил сигурен, че книгата ще се получи добре на филм, но продуцентите на HBO го убедили.

В момента Мартин е съ-изпълнителен продуцент и сценарист на шоуто. И макар че има склонност да живее скромно в личния си живот, той не пести никакви разходи. Според съобщенията HBO е предоставил огромни бюджети за сетове, костюми и отдалечените места за снимане. Първият сезон на “Игра на тронове” струва около 60 млн. долара. За втори сезон епизодите са заснети в Северна Ирландия и Малта едновременно, както и в Мароко и Исландия.

Днес най-вероятно ще намерите Мартин в една от двете му резиденции в Санта Фе (и двете се намират на една и съща улица), да подготвя “Ветровете на зимата”, поредната книга от серията.

Въпреки че печели повече от 15 млн. долара годишно само от филмирането и има нетно богатство от 80 млн. долара, той все още кара старата Мазда и предпочита местните заведения за хранене. Обича да похапва барбекю и мексиканска храна.

Живее в много скромна къща в Санта Фе и притежава втора, също скромна къща, зад ъгъла. От време на време посещава партита или срещи с фенове. В миналото той дори е канил фенове в дома си.

Но знайте, ако случайно го срещнете, не му искайте автограф и не го карайте да говори за “Игра на тронове”. Както обяснява самият той пред Livejournal, просто би предпочел да си поговорите и да го черпите питие.

Start typing and press Enter to search