Въпроси и отговори за отслабването: как, за колко, кога, къде, може ли

1. За колко време се отслабва?

Качвате се на кантара и решавате, че следващия път бихте искали да видите различна стойност – по-малка и по-здравословна. На първо място обаче трябва да запомним, че теглото не определя здравето ни. Ако искате да сте по-здрави, стремете се към по-здравословен начин на живот.

Все пак, ако целта ви е да достигнете определено тегло, колко време отнема отслабването? Здравословното отслабване се случва при комбинация от диета и физическа активност и обикновено не надвишава 800-900 грама на седмица. Разбира се, вие можете да сваляте повече или по-малко, но като цяло това са здравословните стойности.

2. Кога отслабването става видимо?

Първоначално килограмите намаляват, но често нямаме видими резултати. Обикновено забелязваме, че сме отслабнали, когато дрехите започнат да ни стават широки. Ако сте се отдали на диета и ежедневни упражнения, вероятно ще забележите видима разлика след 1-2 седмици.

3. Може ли да се свалят 4-5 кг само за седмица?

Да, може. Дали е препоръчително? Абсолютно не.

Голяма част от загубата на тегло ще се дължи на загуба на вода. Бързото отслабване е далеч от здравословно и се свързва със следните усложнения: дехидратация, главоболие, умора, раздразнителност, електролитен дисбаланс, образуване на жлъчни камъни.

4. За колко време се отслабва във фитнеса?

Ако очаквате да отслабнете само с физически упражнения, може би няма да имате голям успех. Теглото намалява, когато започнем да приемаме по-малко калории, отколкото изразходваме. Следователно ако след всяка тренировка се възнаграждавате с пица или с хамбургер, е възможно дори и да наддадете на тегло. Ако тренирате редовно и спазвате хранителен план с намален калориен прием, вероятно ще започнете да виждате резултати след седмица-две.

5. Къде отиват мазнините, когато отслабваме?

Когато горите мазнини, независимо дали чрез тренировки и хранителен енергиен дефицит, тялото ви използва мастните депа за енергия. Останалата част от мастните продукти се отделя чрез потта и урината като вода, или под формата на въглероден диоксид през белите дробове.

6. Как да отслабнем бързо и здравословно?

С помощта на добра храна, добра тренировка и адекватна почивка. Пийте повече вода, яжте протеини, тренирайте по 30 минути всеки ден, наспивайте се нощем пълноценно.

източник https://www.afya-pharmacy.bg/

Start typing and press Enter to search