varnautre.bg: Колко ще поскъпне петролът през 2019 година?

Цените на петрола може потенциално да се повишат с 13% от сегашните нива, въпреки че ралито може да се окаже мимолетно, според Goldman Sachs, информира Bloomberg.

Най-голямата страна производител от ОПЕК, Саудитска Арабия, намалява производството си по-бързо отколкото американските производители на шист могат да смогнат с недостига и да запълнят. Това ще остави празнота на пазара, която в близко бъдеще може да накара световния бенчмарк за Brent да достигне 70-75 долара за барел в близкото бъдеще, пише екип от банкови анализатори, водени от Джефри Кюри. В същото време сътресенията на доставките при Венецуела вероятно ще се ускорят през следващите месеци, пишат те.

“Пазарът на петрол вероятно ще продължи да се затяга значително през март и април”, казва Кюри. “Въпреки че цените лесно могат да достигнат диапазон от 70 до 75 долара за барел, ние вярваме, че подобна ситуация вероятно ще се окаже мимолетна”, казва той, потвърждавайки прогнозата на Goldman за Brent до края на годината, търгуван за 60 долара.

Цената на Brent се е повишила с 23% тази година след срив от 35% през последното тримесечие на 2018 г., тъй като саудитците оглавиха плана на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници за ограничаване на производството. Знаците, че САЩ и Китай се приближават към търговско споразумение, подобриха перспективите за търсене, като президентът Доналд Тръмп заяви през уикенда, че ще удължи срока за повишаване на митата за китайските стоки.

Саудитска Арабия се насочва към производството през март на около 500 000 барела на ден по-ниско от собствената си квота, казва Кюри. Най-малко 100 000 барела на ден от износа на Венецуела са загубени и това може да достигне до 200 000 – 300 000 барела дневно в следващите месеци, ако няма политическо решение, казва той.

От страна на търсенето, нарастването на китайските заеми през януари успокои страховете от забавяне в най-голямата икономика в Азия, Федералният резерв запазва по-умерена позиция, а данните за потреблението от Индия, Франция и Италия сочат за по-силен ръст, според Goldman. Това означава, че има малко недостатъци в прогнозата на банката за около 1,45 млн. барела дневно търсене за тази година.

Мимолетният период на повишаване на цените на петрола представлява възможност за производителите да продават дългосрочни фючърси и опции, за да хеджират цените в случай на спад по-късно през година, казва Кюри. Проучващите американски компании са имали защитени само 4% от производството си за 2020 г. в момента на публикуване на резултатите от третото тримесечие спрямо средната стойност за пет години от 36%, което значи, че скоро ще започнат да хеджиращи операции.

 

източник

Start typing and press Enter to search