Във Вашингтон се подготвят и за евентуални протести след вота

НОВИНИВъв Вашингтон се подготвят и за евентуални протести след вота

Милиони американци правят своя избор за държавен глава днес между настоящия президент републиканец Доналд Тръмп и съперника му от Демократическата партия Джо БайдънБайдън започна деня  с посещение в католическа църква заедно със съпругата и две от внучките си. Именно вярата на католик на бившия вицепрезидент стана една от централните теми в предизборната кампания.Тръмп се включи по Фокс Нюз, където заяви, че ще обяви победа “само, когато има победа.” Изказвания на президента по-рано, които се приеха като желание за преждевременно обявяване на победа обезпокоиха опонентите му. От кампанията на Байъдън заявиха, че няма сценарий, в който Тръмп да се обяви за победител тази вечер, въпреки твърденията на президента.
В последната спирка от предизборната си програма Тръмп бе в Гранд Рапидс, щата Мичиган – мястото, където проведе последния си митинг през 2016 преди да спечели. В понеделник вечер Тръмп показа ентусиазъм „Създадохме история преди четири години и утре ще създадем история отново.“
Кандидатът на демократите Джо Байдън насочи вниманието си към Пенсилвания, където той ще бъде и днес, а кандидатът за вицепрезидент Комала Харис ще е в Мичиган.
Демократите настояват, че те имат предимство в предварителното гласуване в ключови щати и за победа на Тръмп е необходимо огромен брой негови поддръжници да гласуват днес.
Нагласите в САЩ са за забавяне на резултатите заради големия брой гласове подадени по пощата. Близо 100 милиона вече са подали гласа си. 

Във Вашингтон се подготвят и за евентуални протести. 
Избиратели споделиха за БНР.
„Не знам. Надявам се да не се стига до това. Toва не е нормално. Мои приятели във Вашингтон ми казаха, че обезопасяват в близост до квартала им. Тъжно ще е ако се случи. В тази страна 250 години провеждаме мирни избори. Това не е нормално“, заяви жена.
Запитан дали има опасност от напрежение и насилие в страната, млад мъж отвърна:
„Не, не мисля, че имам такива притеснения, защото имаме много солидна действаща структура да предотврати такива неща и ние винаги сме имали мирно предаване на власт що се отнася до президентския пост“.
Усилия се полагат и за гарантиране сигурността на инфраструктурата – системите, по които протича информация. Анализатори, с които говорих се притесняват и от хакерски атаки спрямо новинарски сайтове и сайтове за транспорт.
В САЩ мерките за гарантиране на интегритета на вота са повишени след 2016, когато властите обвиниха Русия в намеса.

Ако сте пропуснали:

Още теми...