Великденският заек

Великден е един от най-обичаните и почитани празници в християнския свят. Обикновено се свързва с традиционното боядисване на яйца, последващите битки със същите тези яйца, при които се излъчва биячът – най-здравото яйце. Малки и големи си подслаждат живота и сетивата с вкусни козунаци.

През последните години един дългоух приятел, популярен доскоро предимно в страните, изповядващи католическата вяра, си проправя все по-убедително път и намира място и сред православните християни. Разбира се, става дума за Великденския заек. Легенди и теории за Великденския заек и за това как и защо е намерил той своето място сред пиленца, петли и кокошки, има най-различни.

Според една от теориите, още назад във времето, почитането на заека е започнало от англосаксонците, които изпълнявали езически обред, в знак на преклонение към богинята на живота, който се възражда, на плодородието – Еостре. Именно от нейното име идва английското наименование на празника Великден: Еостре – Easter. Постепенно заекът станал част и от културата на християните, отначало – най-вече сред католиците, а впоследствие и сред православните.

Една немска легенда разказва, че преди много време имало една богиня, която притежавала красива, голяма птица. Един ден богинята превърнала своята птица в заек и тъй като той все още пазил в себе си душата на птица, продължил да свива гнезда и да крие яйца в тях. Този див заек с душа на птица всички днес познаваме като Великденския заек. А дечицата, живеещи в католическите страни вярват, че когато са слушали през годината, за тях ще има кошница, пълна с пъстри яйца, лакомства и играчки, оставена специално за тях от Великденския заек в нощта, предшестваща Възкресение. За хлапетата остава само приятната и забавна задача да я открият в утрото на Великден.

Легенди за Великденския заек съществуват и далеч от Европа, където откриват общо между заека и циклите на Луната. Така, например, при ацтеките Луната е изобразена като заек в тяхната символика. Луната си имала свой празник в Китай, по време на който се изработвали фигурки от бели зайчета. Индианците в Америка вярвали, че шаман с голяма мощ се криел в заека.

Първите вкусни фигурки от шоколад и захар, във формата на великденски заек, най-напред са правени в Германия, още в 18-и век. И до днес тези шоколадови изкушения – шоколадови яйца, шоколадови зайчета, радват и малките, и (не)порасналите деца.