ТРАПЕЗАТА НА ВЕЛИКДЕН Е БОГАТА

Отговява се и реди богата трапеза. На ТРАПЕЗАТА НА ВЕЛИКДЕН се слага обреден хляб (Боговица, Богова пита, Яйченик, кравай с яйце, колак). Много и различни са шарките по великденските хлябове, също както много и различни са посланията им на Бъдни вечер. Характерно е, че във венците се слагат червени или бели яйца. Червените се слагат за лек, белите се ядат.

Моделирането на венци върху хляб за трапезата на Великден символизира пролет, радост и веселие. Срещат се често и кръст, кръгове, плетеници и пресечени лъкове. Кръгът като слънце означава светлина, топлина и плодородие.

На кръстниците и родителите младите булки носят обреден хляб „плетеница“, символ на сговор и любов в дома. Хлябът „кукла“ е символ на невинност и чистота. Обикновено той се дава на млади булки от роднините й.

ТРАПЕЗАТА НА ВЕЛИКДЕН

Ястията са трапезата на Великден са: баница, мекици, кокошка лук, саздърма, „старец“ (вид колбас), печен суджук. Вече могат да се колят агнета. Ястията с агнешко са най-различни, печено с ориз, с картофи и с магданоз. От дреболийте се приготвят супи.

На ТРАПЕЗАТА НА ВЕЛИКДЕН се сяда с добро настроение, обич, радост и внимание към останалите.