СБ “Роял Хотелс“ купи 5-звездния “Виктория Палас” на Слънчев бряг за 50 милиона лева

от ВЯРА ПОРЯЗОВА

Ветко Арабаджиев продаде хотел „Виктория палас“ в Слънчев бряг за 50 милиона лева. Въпреки че именитият пловдивски бизнесмен е в ареста за данъчни измами и пране на пари, сделката е минала безпроблемно, понеже самият той не фигурира официално като собственик никъде. Продавач е фирмата „Виктория груп корпорейшън“, която е собственост на регистрираната на Сейшелите „Виктория груп сървисис лимитед“, а купувач – „СБ Роял Хотелс“ с управител Мартин Маринов, става ясно от справка на „Марица“ в имотния регистър. Договорът е подписан на 17 май.

За промяна в собствеността следи имаше далеч преди старта на летния сезон. В най-голямата резервационна система booking.com се появи надпис, че 5-звездният хотел е под нов мениджмънт. Мастодонтът изчезна и от корпоративния сайт на “Виктория груп”. Малко след това, на 21 май, в партидата на „Виктория груп корпорейшън“ е качено съгласие от Търговска банка Д да се вдигне особеният залог само над 8-етажния хотелски комплекс. Новата ипотека е учредена на името на „СБ Роял Хотелс“. Предполага се, че покупко-продажбата е форсирана, за да не може държавата да сложи ръка върху имуществото на Арабаджиеви в случай, че се докаже вина и се пристъпи към конфискация на имоти.

„Виктория палас“ е най-големият морски хотел в империята на фамилия Арабаджиеви. Построен е през 2003 година на 20 метра от плажната ивица. Има 445 стаи и 950 легла. Още при откриването в интериора му ясно личеше дизайнерският почерк на Маринела Арабаджиева. Единият от баровете „Сафари“ е с оригинален африкански стил, стаите са с тежки аристократични мебели, решени в червено и златисто, а една част от диваните имаха характерна леопардова дамаска.

Промяната в собствеността по никакъв начин не е усетена от гостите на хотела. Цените не са пипани. Така например двойна стая с включена закуска в първата седмица на юли излиза около 1080 лева /ако се резервира и плати сега/, а олинклузивът тръгва от малко под 1400 лева и стига до 2000 лева в зависимост от допълнителните услуги.

= А в Пловдив? =

Администрацията на район “Северен” в момента е с вързани ръце, въпреки че са успели да осъдят фирма на Арабаджиеви за неплащане на тротоарно право покрай разширяването на хотел „Марица“. С Арабаджиеви беше подписано споразумение за благоустрояването на тротоара и прилежащата площ, имаше дори обещание за красив обществен фонтан, разказаха преди месеци от кметството. Но след като срещу фамилията се повдигнаха обвинения, от компанията спрели да отговарят на обажданията на администрацията. Разширението на хотел „Марица“ се точи вече цяло десетилетие.