ВИОЛЕТА ГИНДЕВА 50 ГОДИНИ НА СЦЕНАТА

ГОСТ В „ИЗВЪН ИГРАТА“ ПО БНТ1

„В живота си съм изиграла роли за две прераждания“, споделя Виолета Гиндева в свое интервю. Тази година култовата актриса отбелязва своеобразен юбилей – 50 години на сцената. Какво ѝ е дала и какво е взела обичната професия, зрителите на БНТ1 ще научат от предаването „Извън играта“ в събота (12 януари) от 18:00 ч. С водещата Люба Пашова ще разговарят за любовта и за разделите, за успехите и разочарованията в забележителния творчески и житейски път на голямата актриса. Тя ще разкрие подробности  и за новия късометражен филм, в който участва.

Виолета Гиндева е завършила ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1968 г. в класа на проф. Желчо Мандаджиев и проф. Гриша Островски. Незабравими остават филмовите ѝ роли в „Черните ангели“, „Сватбите на Йоан-Асен“, „Приключенията на Авакум Захов“, „Снаха“ на Васил Мирчев по повестта на Георги Караславов, „Князът“, „Иконостасът“ по романа на Димитър Талев „Железният светилник“ и много други, в които си партнира с легенди като Стефан Данаилов, Йосиф Сърчаджиев, Стефан Мавродиев, Апостол Карамитев, Коста Цонев и Катя Паскалева.

Впечатляващ е и дебютът на Виолета Гиндева в телевизионния театър в пиесата на Иван Радоев „Светът е малък“ (1968 г.). Постановката на Вили Цанков и Петър Янков печели международния фестивал за телевизионни театри и е част от златния фонд на БНТ.

Освен с Драматичния театър „Сава Огнянов“ в Русе, театър „София“ и Нов драматичен театър „Сълза и смях“, професионалната ѝ кариера на два пъти я свързва и разделя със сцената на Народния театър. През 2015 г. след повече от 20 години отсъствие Виолета Гиндева бе единствената от групата уволнени артисти в началото на прехода, която се завърна на сцената на „Иван Вазов“ с пиесата „Лунатици“ на Росица Обрешкова.

За работата си в киното и театъра е отличена с редица награди, сред които „Заслужил артистׅ“ (1977), „Народен артист“ (1984) и орден „Кирил и Методий“. Тя е доцент, преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“ – Пловдив. От 2008 г. насам ръководи самостоятелен клас по актьорско майсторство.

Виолета Гиндева е потомка на стар възрожденски род и дъщеря на проф. д-р на философските науки Панайот Гиндев. В студиото на „Извън играта“ тя ще разкаже за своите деца. За близките ѝ тя е Валя, за публиката – голямата Виолета Гиндева. Каква е историята на красивото име, което носи и което остава завинаги в историята на българското театрално и кино изкуство – зрителите ще научат в събота (12 януари) от 18:00 ч. в „Извън играта“.

Гледайте „Извън играта“ всяка събота от 18:00 ч. по БНТ1.

Start typing and press Enter to search