Владо Береану за Фрог: След НТ продават и bTV – чакат ни страшни времена

Купуването на Нова телевизия от братя Домусчиеви означава, че медията ще прави все по-малко журналистика. Новите собственици са в унисон с управляващите, в чието число влиза и ДПС. Няма да има истинска журналистика, още повече, че Вяра Анкова е изпълнителен директор в медията, която успя успешно да превърне БНТ в подчинена телевизия.

Това заяви пред Фрогнюз журналистът Владо Береану по повод смяната на собствеността на Нова телевизия.

След „Апартаментгейт” управляващите станаха много чувствителни към скандали и тяхна основна задача е вече те да бъдат пресичани. Това става с поставянето под контрол на БНТ, НТ и Би Ти Ви.

НТ ще изчезне – или ще има пълна автоцензура или цензура на хората, които я управляват. Доколкото разбирам и Би Ти Ви ще се продава догодина. Има опасност тя също да се купи от кръга, който придоби НТ. Всички телевизии, които се гледат масово, ще бъдат под пълен контрол, което означава, че ще паднем под 111 място в класацията за свобода на словото.

Братя Домусчеви ще променят договорите на журналистите в НТ. Те ще трябва да правят повърхностни неща или ако пък са сериозни, рискуват да не излязат на екран и съответно да не бъдат заплатени. Това води до пълно информационно затъмнение.

Предстоят избори, хората ще бъдат облъчвани от трите телевизии и резултатите ще са  същите като при евровота. БНТ ще избира генерален директор, но процедурата е предрешена с хора като Къци Вапцаров. Сашо Диков също ще участва в надпреварата и той е единственият, който отговаря на всички изисквания за поста. Управлявал е три телевизии, които са имали успех. Интервютата на кандидатите за генерален директор би трябвало да се излъчват директно, но подозирам, че заради Сашо Диков това няма да се случи и неговата кандидатура ще отпадне.

Чакат ни по-страшни времена от времето на Тодор Живков. Тогава имаше забрана той  да се появява повече от едни път в новините. В Нова телевизия в момента премиерът Борисов се появява на 2-3 места в продължение на една новинарска емисия, което е тотално недопустимо.

източник

Start typing and press Enter to search