Едно истински добро четиво, с което ще преоткриете силата на книгите

КУЛТУРА Едно истински добро четиво, с което ще преоткриете силата на книгите

Едно истински добро четиво, с което ще преоткриете силата на книгите
Колкото и ревностни любители да сте на различните жанрове книги, вероятно ви се случва да изпаднете в криза и да не откривате ценен бисер сред тях.
Ако сте в процес на търсене на някое истински добро четиво, прочетете тези пет причини, които ще ви убедят, че трябва да държите в ръцете си изданието „Войната на Хана“. То разказва за безсмъртната любов и за велики открития, но и за отговорността на големите учени пред историята.

1. Истинска история е в основата на книгата.
Два важни въпроса от историята на създаването на атомната бомба са в основата на
„Войната на Хана“:

• В статия от 7 август 1945 г. „Ню Йорк Таймс“ пише: „Най-важният компонент, позволил на Съюзниците да разработят бомбата, им е предоставен от жена от неарийски произход, физик.“. Джан Елайъсбърг прочита това изречение години след това и дълго не може да се отърве от натрапливия мисъл коя е била тази жена и защо официалната история така я е пренебрегнала.

• Защо германците така и не разработват атомно оръжие – търси отговора авторката. Множество са теориите и още повече спекулациите по темата. В своята книга Елайъсбърг опитва да намери правдоподобен отговор на въпроса, опирайки се на фактите и надскачайки границите им със силата на художествената литература, там където те не са достатъчни.

2. Разказ, който ще обогати познанията ви.
Действието във „Войната на Хана“ се развива в две паралелни сюжетни линии. Едната
от 1938 г., когато облаците на бъдещия кървав военен конфликт вече са надвиснали на света. Антисемитизмът на нацистите още не се проявил с пълна сила, но много дискриминиращи политики вече са в ход.

Имаше закон, с който се забраняваше на евреите да купуват хляб от неевреи след пет и трийсет следобед; закон, с който се забраняваше евреи да продават хляб на неевреи независимо по кое време; закон, с който се забраняваше неевреи да купуват хляб за евреи; закон, с който се забраняваше безвъзмездното осигуряване на съставки за приготвяне на хляб от неевреи на евреи, от евреи на неевреи, които биха могли да приготвят хляб за евреи, както и от евреи на други евреи.

В такава обстановка една еврейка – Хана Вайс е на ръба на важно откритие – разделянето на атома. Но като учен и човек Хана разбира, че откритието може да даде най-унищожителното оръжие в ръцете на един безскрупулен диктатор.
Втората сюжетна линия ни пренася в свръхсекретната ядрена лаборатория в Лос Аламос през 1945 г., където малцина просветени работят по създаването на атомна бомба, за да предопределят хода на войната.

Освен че книгата е вдъхновена от реалната история на жената, която Айнщайн нарича
Майката на атомната бомба, тя е изпъстрена с множество детайли от живота преди и по време на Втората световна война.

Богата библиография, която авторката използва, за да изгради автентично разказа си,
включва книги за реалния ръководител на проекта „Манхатън“ – Робърт Опенхаймер (включен като персонаж в книгата), както и множество издания за историята на създаването на атомната бомба.

3. Отговор на общочовешки въпроси.

Или свобода, или смърт! Така лесно изричате тези думи просто защото никога не ви се е налагало да избирате между достойнство и смърт. Нито между любов и хляб…
Захор са положителните неща: хлябът, виното, молитвите и песните, всичко, което празнуваме, всичко, с което се храним и поим, всичко, което ни радва. Шамор са забранените неща – работата и играта, които отлагаме, удоволствията, от които се въздържаме. Но не става въпрос за добро и зло. Нито за правилно и грешно. По-скоро за вдишване и издишване. За това, което решаваме да запазим, и това, което оставяме да си отиде. И двете са свещени.

История за силата на човешкия дух, за вярата в доброто, за важността на това да виждаш човека отвъд религия, националност и пол. За собствените битки, в които светлината се бори срещу мрака. За нуждата от морал и хуманизъм в науката – за всичко това разказва „Войната на Хана“.

4. Вълнуващ и динамичен сюжет.
Харесвате или дори обожавате някой от следните сериали: „Маями Вайс“ , „Тринайсет причини защо“, „Бул“, „Нашвил“, „Магьосниците“, „Синя кръв“, „Военни престъпления: Лос Анджелис“, „Свръхестествено“ ? Джан Елайъсбърг, автор на „Войната на Хана“, е режисирала много от епизодите им.

5. Отзивите на професионалистите

Интелигентен изказ и стремително развитие на героите добавя съществена интрига към сюжета. Триумфалната история за Хана, надхвърляща антисемитизма и клопките на романтиката на работното място, ще удовлетвори напълно читателите.

Publishers Weekly

Вълнуващ военен трилър, „Войната на Хана“ се движи с невероятни темпове между
Берлин от 1930 и Ню Мексико през 1940… това е завладяващ портрет на жена, която
съчетава жив ум със силна лична етика…

Historical novel society

Джан Елайсбърг знае как да отвори голямо със силно напрежение и искрен хумор и да
ни преведе през един от най-сложните моменти в Америка. Прекрасните герои от
войната на Хана обединяват вълнуваща любовна история, мистерия с високи залози и
завладяваща погледнете в моралния компас на изключителна жена.

Ейми Блум, автор „Ние, щастливците“

 

Можете да закупите тази и други книги от издателство Изток – Запад с 20% намаление!

АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ

В Кърджали и Добрич вече ще се набира кръвна плазма от преболедували Covid-19

В Кърджали вече ще се набира кръвна плазма от пациенти, преболедували Covid-19. Това ще става два дни в седмицата в Центъра по трансфузионна хематология към областната болница.

Кръвта ще се извозва до Пловдив, където ще се обработва и отново ще се връща за нуждите на Центъра.

Многопрофилната болница в Добрич също обяви, че започва кампания за набиране на реконвалесцентна плазма за лечение на пациенти с Covid-19.

Желаещите могат да дарят кръв в Отделението по трансфузионна хематология на болницата.

Петър Динков е със заболяване детска церебрална парализа и очаква подкрепа от „Българската Коледа“

Коледа е време за семейна радост и уют, но Коледа е и време, в което можем да подадем ръка на нуждаещ се. От години благотворителната инициатива „Българската Коледа“ помага на деца в нужда. Кампанията подпомага и Петър Динков от сливенското село Панаретовци. Детето е със заболяване детска церебрална парализа и има нужда от постоянна физиотерапия.

Историята на заболяването на 13-годишния Петър Динков започва година и половина след раждането му, разказва баба му Петранка Георгиева, която основно се грижи за него.

"При един преглед сестрата, която го мери, разбрала, че има проблем и от там тръгнаха мъките".

Нито в Сливен, нито в Стара Загора са получили желаната лекарска помощ, разказва възрастната жена. Развръзката дошла в София. След лекарската констатация, започват и хирургическите интервенции.

"Направена му е операция на крачето. На ръчичката не позволиха майката и бащата, на крачето направиха операция, но с течение на времето, детето като израства, крачето се свива и пак има проблем. Ходим на рехабилитация постоянно", допълни Петранка Георгиева.

След хирурзите идват рехабилитаторите. Започват поредица от рехабилитации, включително ежемесечно посещение на специализираната болница в Котел, докато Петър е в детската градина. Сега възможностите са само през летните ваканции, защото детето е ученик. И тук идва ролята на кампанията „Българската Коледа“. 

"Благодарни сме много. С тези пари провеждаме рехабилитациите - те са малко, защото една процедура е 30 -35 лева. За нас е добре дошло това. Три месеца бащата не даде парички от джоба си, а плащаме от тия 1000 лева, които отпуска "Българската Коледа", каза Георгиева.

Другата причина да потърсят помощта на „Българската Коледа“ е, защото много трудно стигат до направления за рехабилитация. Заради пандемията в момента Петър не ходи на така нужните му рехабилитации. Как се справя семейството в тази критична ситуация? 

"Ми, вкъщи. Каквото мога аз, което съм виждала там, имаме купени гирички, шини, които да му слагаме на крачето". 

Петър Динков според баба му Петранка Георгиева се справя много добре в училище, има проблеми с математиката, но това е преодолимо препятствие, пред това, с което се бори ежедневно. Мечтата на Петър Динков е да стане компютърен специалист.

Петранка Георгиева си пожела и тази година инициативата „Българската Коледа“ да събере достатъчно средства, за да може да подпомогне още повече нуждаещи се деца със съдбата на нейния внук.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

Пазарджишката болница може да спре работа поради липса на здрав персонал

Има опасност спешното отделение към пазарджишката многопрофилна болница да спре да работи поради липса на здрав персонал. Ръководството на здравното заведение отправи апел за помощ към колегите си от другите здравни заведения.

Само за  последното денонощие са заразени нови шест лекари, които са обслужвали Спешната помощ.

Изчерпан е и здравият персонал от останалите отделения, които периодично се командироват в триажната зона:

"Няма кой, откъде да вземеш и да пратиш. Просто ние сме много притиснати и притеснени от обстановката, в която се намираме и така тежко го изживяваме това нещо, тъй като в един момент няма как да се оказва пълноценна и квалифицирана медицинска помощ", каза директорът на болницата д-р Красимир Темнилов.

Той отпрани апел за помощ към колегите си от другите лечебни заведения в областта и страната, като всяко дежурство ще бъде заплатено от болницата.   

 

Съмнително е, че коронавирусът пряко засяга клетки в кръвоносните съдове

Европейски и китайски учени стигнаха до извода, че коронавирусът изключително рядко може директно да проникне в клетките на кръвоносните съдове, тъй като те почти не изработват молекулите на белтъка ACE2, които са главният "проводник" на вируса SARS-CoV-2, се казва в публикация в електронната библиотека bioRxiv.

"Тромбовете и проблемите с функционирането на съдовете бяха една от най-открояващите се черти на Covid-19, която застави учените да считат, че вирусът е способен пряко да поразява техните клетки. Но според получените от нас данни се оказа, че SARS-CoV-2 едва ли е способен пряко да прониква в тях и да се разпространява в ендотелната тъкан на съдовете. Вирусът по-скоро поразява съседните епителни клетки или уврежда съдовете по косвен път", констатират изследователите.

Международният научен колектив под ръководството на проф. Андрю Бейкър от Единбургския университет във Великобритания се усъмни в способността на патогена пряко да нарушава работата на артериите, вените и капилярите, заразявайки техните клетки.

Анализирайки активността на всички гени на ниво отделни клетки в тялото на човека, учените стигнали до извода, че всички видове ендотелна тъкан, от която са съставени кръвоносните съдове, фактически не произвеждат ACE2 в организма на здравите хора.

Същата ситуация се наблюдава и при развитие на възпалението, характерно за случаите на тежка коронавирусна инфекция.

От направените наблюдения екипът стигнал до извода, че коронавирусът може да поразява клетките на стените на кръвоносните съдове по други начини, използвайки други рецептори. Най-вероятното му разпространение е чрез нарушаване работата на имунните клетки и на тромбоцитите. Друг начин е чрез заразяване на епителните клетки, присъстващи във вътрешността на съдовете или в съседство с тях.

Проф. Тома Пожарлиев: Предпазните мерки помагат и до имунизирането трябва да се спазват

Проф. Тома Пожарлиев

"Аз съм за принципа да не се спира нищо, но да се спазват стриктно мерките", каза пред БНР хирургът проф. Тома Пожарлиев и подчерта, че високата смъртност от Covid-19 у нас е заради неспазването на правилата за дистанция, носене на маски и дезинфекция:

"Излязоха "специалисти", които започнаха да говорят, че маските не помагат, че не трябва да има изолация". По думите му, когато си с маска, вирусът по-малко те покосява. 

"Ако човек не се погрижи сам за собственото си здраве, никой няма да му помогне", категоричен беше хирургът и добави, че повечето му колеги говорят това, което призовава и той - да се спазват стриктно мерките и да не се допуска стресиране.

По думите на лекаря целият свят се бори срещу пандемията с маски и със спазване на дистанция:

"Явяват се при нас 15-ина души и казват, че това са глупости. Не мога да се съглася с тях, колкото и добри специалисти да са. Говоря с колеги, които работят в Европа. Никъде там не пускат в медиите да говорят хора, които казват обратното на официалното в света. Официалното в света е, че тези предпазни мерки помагат и до имунизирането трябва да се спазват".

Проф. Тома Пожарлиев заяви, че ще се ваксинира, защото имунизацията е спасила човечеството от ред заболявания:

"Става дума за нови технологии, светът върви напред. Специалистите, които тук се изказаха срещу световните ваксини, не мисля, че са по-добри от специалистите там".

Интервюто на Людмила Железова с проф. Тома Пожарлиев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

- реклама -

ОЩЕ

В Кърджали и Добрич вече ще се набира кръвна плазма от преболедували Covid-19

В Кърджали вече ще се набира кръвна плазма от пациенти, преболедували Covid-19. Това ще става два дни в седмицата в Центъра по трансфузионна хематология към областната болница.

Кръвта ще се извозва до Пловдив, където ще се обработва и отново ще се връща за нуждите на Центъра.

Многопрофилната болница в Добрич също обяви, че започва кампания за набиране на реконвалесцентна плазма за лечение на пациенти с Covid-19.

Желаещите могат да дарят кръв в Отделението по трансфузионна хематология на болницата.

Петър Динков е със заболяване детска церебрална парализа и очаква подкрепа от „Българската Коледа“

Коледа е време за семейна радост и уют, но Коледа е и време, в което можем да подадем ръка на нуждаещ се. От години благотворителната инициатива „Българската Коледа“ помага на деца в нужда. Кампанията подпомага и Петър Динков от сливенското село Панаретовци. Детето е със заболяване детска церебрална парализа и има нужда от постоянна физиотерапия.

Историята на заболяването на 13-годишния Петър Динков започва година и половина след раждането му, разказва баба му Петранка Георгиева, която основно се грижи за него.

"При един преглед сестрата, която го мери, разбрала, че има проблем и от там тръгнаха мъките".

Нито в Сливен, нито в Стара Загора са получили желаната лекарска помощ, разказва възрастната жена. Развръзката дошла в София. След лекарската констатация, започват и хирургическите интервенции.

"Направена му е операция на крачето. На ръчичката не позволиха майката и бащата, на крачето направиха операция, но с течение на времето, детето като израства, крачето се свива и пак има проблем. Ходим на рехабилитация постоянно", допълни Петранка Георгиева.

След хирурзите идват рехабилитаторите. Започват поредица от рехабилитации, включително ежемесечно посещение на специализираната болница в Котел, докато Петър е в детската градина. Сега възможностите са само през летните ваканции, защото детето е ученик. И тук идва ролята на кампанията „Българската Коледа“. 

"Благодарни сме много. С тези пари провеждаме рехабилитациите - те са малко, защото една процедура е 30 -35 лева. За нас е добре дошло това. Три месеца бащата не даде парички от джоба си, а плащаме от тия 1000 лева, които отпуска "Българската Коледа", каза Георгиева.

Другата причина да потърсят помощта на „Българската Коледа“ е, защото много трудно стигат до направления за рехабилитация. Заради пандемията в момента Петър не ходи на така нужните му рехабилитации. Как се справя семейството в тази критична ситуация? 

"Ми, вкъщи. Каквото мога аз, което съм виждала там, имаме купени гирички, шини, които да му слагаме на крачето". 

Петър Динков според баба му Петранка Георгиева се справя много добре в училище, има проблеми с математиката, но това е преодолимо препятствие, пред това, с което се бори ежедневно. Мечтата на Петър Динков е да стане компютърен специалист.

Петранка Георгиева си пожела и тази година инициативата „Българската Коледа“ да събере достатъчно средства, за да може да подпомогне още повече нуждаещи се деца със съдбата на нейния внук.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

Пазарджишката болница може да спре работа поради липса на здрав персонал

Има опасност спешното отделение към пазарджишката многопрофилна болница да спре да работи поради липса на здрав персонал. Ръководството на здравното заведение отправи апел за помощ към колегите си от другите здравни заведения.

Само за  последното денонощие са заразени нови шест лекари, които са обслужвали Спешната помощ.

Изчерпан е и здравият персонал от останалите отделения, които периодично се командироват в триажната зона:

"Няма кой, откъде да вземеш и да пратиш. Просто ние сме много притиснати и притеснени от обстановката, в която се намираме и така тежко го изживяваме това нещо, тъй като в един момент няма как да се оказва пълноценна и квалифицирана медицинска помощ", каза директорът на болницата д-р Красимир Темнилов.

Той отпрани апел за помощ към колегите си от другите лечебни заведения в областта и страната, като всяко дежурство ще бъде заплатено от болницата.   

 

Съмнително е, че коронавирусът пряко засяга клетки в кръвоносните съдове

Европейски и китайски учени стигнаха до извода, че коронавирусът изключително рядко може директно да проникне в клетките на кръвоносните съдове, тъй като те почти не изработват молекулите на белтъка ACE2, които са главният "проводник" на вируса SARS-CoV-2, се казва в публикация в електронната библиотека bioRxiv.

"Тромбовете и проблемите с функционирането на съдовете бяха една от най-открояващите се черти на Covid-19, която застави учените да считат, че вирусът е способен пряко да поразява техните клетки. Но според получените от нас данни се оказа, че SARS-CoV-2 едва ли е способен пряко да прониква в тях и да се разпространява в ендотелната тъкан на съдовете. Вирусът по-скоро поразява съседните епителни клетки или уврежда съдовете по косвен път", констатират изследователите.

Международният научен колектив под ръководството на проф. Андрю Бейкър от Единбургския университет във Великобритания се усъмни в способността на патогена пряко да нарушава работата на артериите, вените и капилярите, заразявайки техните клетки.

Анализирайки активността на всички гени на ниво отделни клетки в тялото на човека, учените стигнали до извода, че всички видове ендотелна тъкан, от която са съставени кръвоносните съдове, фактически не произвеждат ACE2 в организма на здравите хора.

Същата ситуация се наблюдава и при развитие на възпалението, характерно за случаите на тежка коронавирусна инфекция.

От направените наблюдения екипът стигнал до извода, че коронавирусът може да поразява клетките на стените на кръвоносните съдове по други начини, използвайки други рецептори. Най-вероятното му разпространение е чрез нарушаване работата на имунните клетки и на тромбоцитите. Друг начин е чрез заразяване на епителните клетки, присъстващи във вътрешността на съдовете или в съседство с тях.

Проф. Тома Пожарлиев: Предпазните мерки помагат и до имунизирането трябва да се спазват

Проф. Тома Пожарлиев

"Аз съм за принципа да не се спира нищо, но да се спазват стриктно мерките", каза пред БНР хирургът проф. Тома Пожарлиев и подчерта, че високата смъртност от Covid-19 у нас е заради неспазването на правилата за дистанция, носене на маски и дезинфекция:

"Излязоха "специалисти", които започнаха да говорят, че маските не помагат, че не трябва да има изолация". По думите му, когато си с маска, вирусът по-малко те покосява. 

"Ако човек не се погрижи сам за собственото си здраве, никой няма да му помогне", категоричен беше хирургът и добави, че повечето му колеги говорят това, което призовава и той - да се спазват стриктно мерките и да не се допуска стресиране.

По думите на лекаря целият свят се бори срещу пандемията с маски и със спазване на дистанция:

"Явяват се при нас 15-ина души и казват, че това са глупости. Не мога да се съглася с тях, колкото и добри специалисти да са. Говоря с колеги, които работят в Европа. Никъде там не пускат в медиите да говорят хора, които казват обратното на официалното в света. Официалното в света е, че тези предпазни мерки помагат и до имунизирането трябва да се спазват".

Проф. Тома Пожарлиев заяви, че ще се ваксинира, защото имунизацията е спасила човечеството от ред заболявания:

"Става дума за нови технологии, светът върви напред. Специалистите, които тук се изказаха срещу световните ваксини, не мисля, че са по-добри от специалистите там".

Интервюто на Людмила Железова с проф. Тома Пожарлиев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Гърция удължава карантината заради коронавируса до 14 декември

Гърция удължава карантината заради коронавируса с една седмица до 14 декември заради продължаващия висок брой нови инфекции.

Говорителят на правителството Стелиос Пецас обяви, че епидемичното бреме остава високо.

По време на първата вълна смъртността от Covid в Гърция не беше висока, но през последните месеци черната статистика се засили.

Над 2600 са починалите от новия вирус, в това число 90 души вчера.

Над 600 са в критично състояние.

Почти 2 200 нови инфекции бяха регистрирани вчера.

Мощна екплозия край Бристол, има множество жертви

Снимката е илюстративна

Мощна експлозия избухна в склад близо до английския град Бристъл. Съобщава се за множество жертви. На място са пристигнали пожарникари, полиция и парамедици.

Очевидци разказват, че са чули силен взрив, който е разтърсил сградите в района и на място са пристигнали около 10 линейки.

Има много ранени или загинали при взрив в склад близо до английския град Бристъл, съобщи Пи Ей Медия, като цитира пожарната и спасителната служба на Ейвън, предаде "Ройтерс".

Преди това пожарната служба заяви в "Туитър", че е реагирала на инцидент, след като е била повикана заради голяма експлозия в Ейвънмут, Югозападна Англия. Службата каза, че са били изпратени и екипи на полицията и спешна помощ.

Цените на храните в света са най-високи от 6 години

Цените на храните в света са достигнали най-високото си ниво от 6 години, сочат данните на Организацията по прехрана и земеделие към ООН.

Най-голям е ръстът на цената на растителното масло, което е поскъпнало с 14 процента и половина.

Зърнените храни са станали с 2 процента и половина по-скъпи през октомври и достигат цена с 20 на сто по-висока от миналогодишната.

Износните цени на пшеницата също са скочили заради намаления добив в Аржентина.

Подобна е ситуацията и с царевицата заради очакванията за нисък добив в Съединените щати и Украйна.

Захарта е поскъпнала с 3,3% за един месец заради очакванията за по-слаба реколта в Европейския съюз, Русия и Тайланд.