Враца излиза на картата на световната автомобилна индустрия

НОВИНИВраца излиза на картата на световната автомобилна индустрия

Церемония по първа копка на завода на немската фирма МД „Електроник“ бе проведена във Враца.

Участваха зам.-министър председателя Марияна Николова, кметът Калин Каменов, изп.дир. на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, гл.изп.директори на МД Електроник Роберт Хофман и Ото Жижка, упр.дир. на строително-инвестиционна компания „Хоризонт-Иванов“, която ще строи завода – Борислав Иванов, депутатът Красен Кръстев, обл. управител Малина Николова, предс. на ОбС Враца Румен Антов, предс. на БТПП Цветан Симеонов, представители на посолството на Германия у нас и др.

„Нашата инвестиция в България е дългосрочна, защото ние не сме краткосрочен инвеститор. Ние избрахме България като локация за бъдещето ни развитие заради високото ниво на образование, централното местоположение на страната, добрата инфраструктура и логистични условия”, каза Ото Жижка, член на борда на директорите на MD ELEKTRONIK по време на церемонията.

Също така допълни: „В следващите месеци компанията планира да се построи фабрика с площ от 10 000 квадратни метра, в която ще се произвеждат кабели и електронни компоненти за множество производители на автомобили. Освен в България компанията има заводи в Чехия, Китай и Мексико.“

Вицепремиерът Марияна Николова от сцената коментира, че по отношение на Северозападна България “целенасочено се работи за обновяване и създаване на инфраструктура, която да осигури така необходимата свързаност.“ Решението на германската компания MD Elektronik да изгради свой завод у нас е пореден сигнал, че притежаваме атрактивни условия и конкурентна среда за инвестиции. Убедена съм, че MD Elektronik тепърва ще получава доказателства за правотата на своето стратегическо решение след Чехия, Китай и Мексико, да отвори фабрика и тук.“, подчерта Николова.

Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, допълни: „Тази инвестиция изпълнява това, което до голяма степен Министерството на икономиката, правителството на България има като приоритети: повече инвестиции, инвестиции в Северозападна България, високотехнологично производство и инвеститор с визия, който е готов не само да инвестира във високотехнологичното производство, а и да подобрява социалната среда, да е фокусиран върху хората и развитието на региона.“

Към гостите адресира поздравленията си и Калин Каменов, кмет на община Враца: „Вярвам, че след днешната първа копка на бъдещия завод, скептиците във Враца ще бъдат много по-малко, тъй като това, което ще се случи тук, ще даде възможност за развитие не само на Враца, но и на целия регион.“ Г-н Каменов връчи разрешението за строеж на г-н Хофман и обяви, че с това Враца е вече на картата на световната автомобилна индустрия.

снимки rsmedia.net

Спазвайки българските народни традиции, Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий благослови начинанието. Обекът във Враца е пети по ред в портфолиото на фирмата, чието седалище е във Валдкрайбург, Германия. Заводи има и в Чехия, Мексико, и 2 в Китай. Фирмата има офиси за продажба в Южна Корея, Китай и САЩ. Общият й оборот е 430 млн.евро. От 2011 година се специализира само в автомобилостроенето.

Разработва и произвежда проводници за пренос на данни, модули и компоненти за свързване на данни и системи за информационно развлечение, както и области, свързани със сигурността в целия автомобил.

Новият завод трябва да е готов до края на годината, намира се на пътя между жк „Сениче“ и кв. „Кулата“. Първоначално ще бъдат наети 300 работници, но все още е рано да се каже как ще стане това. Най-вероятно като посредник ще се използва местното Бюро по труда, казаха за Дарик от ръководството на завода в България.

Източник

Ако сте пропуснали:

Още теми...