За бавното живеене и насладата от живота

Любен Дилов-син

Помня, че когато на зрели години се сдобих с екземпляр с автограф от “Смъртта е занимание самотно“ на Рей Бредбъри, бях по детски възторжен и щастлив. Това е писателят, успял да ме преведе през най-много различни места и състояния. От златооките канали на Марс  до кихащите с глухарчета мигове на детството. Противно на твърденията на древните гърци, случвало ми се е да влeзна в една и съща река (подводна), но никога не се е случвало и да прочета един и същ Бредбъри. Преоткривал съм го толкова много пъти и на толкова различни места! В зеленеещите спомени от юношеството, в сиво-синята мекота след 30-ия метър в океана,  в секса дори. Магията на Рей Бредбъри се открива във всяко негово изречение. И особено във ведрата бавност, в кротките завои, в тихия дъжд…

Отпусни се

Четящото бийт поколение преди мен наричаше това състояние “груви“. Свързваше го с други писатели и най-вече с движението на битниците. Да, терминът е много по-обширен, но се доближава до “отпускането“.  До библейското “хляб по водите“, или средновековното Quant’è bella giovinezza/che si fugge tuttavia/chi vuol esser lieto, sia:/di doman non c’è certezza“ на Лоренцо Великолепни, или пък веселата “маняна“ на мексиканските мариачи от миналия век. Никой не е излязъл жив от този живот… За къде бързаме? Виждали ли сте надгробен камък, на който пише: “Тук лежи най-работният“?  Познавате ли истински щастлив човек с “плочки“ на корема?

“Стегни се!“ – вероятно е упрекът, който съм чувал най-често през живота. В апокрифната книга “Ницше в Самоков“ (занимава се с това бил ли е Ницше в Самоков и възможните причини да не е бил), освен прозрението, че ако дълго време копаеш картофи, картофите ще те закопаят, съдържа се и следната притча: Един местен селянин получил внезапно криза на смисъла. В смисъл, че казал на жена си: 

– Ебал съм го тоз живот! Какъв е смисълът да ставам сутрин в пет да ходя да вадя картофи?! Утре няма да ставам, ще спя до десет, ще се умия на герана, ще си направя кафе… А в 12 ще ида в кръчмата и ще се натряскам от рано!

Съпругата му, корава самоковлийка, само свила рамене. Но сутринта, като почнала да го бута в пет за картофите, той ѝ изръмжал: “Разкарай се! Имам криза на смисъла!“.

– Ама, Коце бе?! Кой ще прибира картофите!

– Който ще! – троснал се мъжът ѝ и се обърнал на другата страна. 

Жената проклела орисията да се омъжи в Самоков, нарамила мотиката и тръгнала. А Коце (ударението задължително е на “о“), както бил обещал, спал до десет, даже до единайсет и половина! После се умил на герана, изсърбал едно шербетлия турско кафе и в дванайсет нула нула вече бил в кръчмата. Гледали го съселяните му, гледали го как надига мастиката с вода, мътна като живота, и по едно време му подхвърлили: “Абе, Коце бре! Жена ти сама на картофите?!“.

– Сама – отвърнал Коце – аз имам криза на смисъла!

– Бе тиии хубаво имаш таковата… как го рече, ама той и Иван с нея! Ще вземе да я наебе, тебе като те няма!

Сепнал се Коце, замислил се за миг, после отсякъл:

– Ще я ебе, ще я ебе, колко да я ебе?! Пет минути! През цялото останало време ще вадят картофи!!!

Ох, трябва да се стегна най-после и да го довърша този апокриф “Ницше в Самоков“, но истина, истина ви казвам: въже е човекът – въже от картофа до свръхчовека. Въже, отпуснато над пропаст от мързел…

“Отпусни се не е обратното на “стегни се. Отпусни се е хармонична, Божия повеля, съзвучна със законите на термодинамиката. Нали всичко се стреми към равновесие?! Или се бъркам… Не можеш да се стегнеш и да получиш равновесие. Не и без ксанакс, прозак или марихуана. Нищо стегнато не е в състояние на равновесие!

Ведро

Едно е ведро, друго са две ведра. Каквото и да са две ведра – за пиене или за носене, – няма как усещането да е ведро. Почти в географския център на България има село – Ведраре. С малко над 1500 жители. Произвеждат чудесни мляко и сирене, но иначе не е много ведро място.  Като повечето български села от градски тип. Преди години се прочу с доста редкия сериен нападател Убождача. Хващал деца между осем- и десетгодишни години, събличал ги и ги убождал по дупетата със спринцовка, пълна с вода. След инжекцията казвал просто “Готово“ и си тръгвал. Особена форма на педофилия, ненаиграл се на чичо доктор, психопат някакъв… 

Като изключим стреса  у децата, общо взето, ведър идиот.  Когато го заловиха, си призна всичко, поиска бърз процес, съдействаше на следствието и прокуратурата и обясняваше, че всичко идва от неособено ведрото детство, което е имал… Осъдиха го на шест години, предполагам, че е излязъл след около четири. Би трябвало вече поне пет години да живее нормален живот. Надявам се. 

Тази история тръгна заради игрословицата, но в нея има скрито малко от изначалната ведрост на живота. Дори в най-мрачните кътчета на душата може да се процеди светлина. Да се получи утеха, да се открие надежда… Не казвам нарочно името на психопата, който боде малки деца. Любопитните могат да си го намерят не особено трудно, но – припомням им – едно от основните правила на цивилизования живот е, че “всеки има право на забрава. Особено след като си е изтърпял наказанието. Това е история, не така разтърсваща като “Хладнокръвно на Капоти, но със същия потенциал. И преди Карбовски да се сети да я превърне в мрачна метафора на “болното ни общество, да кажа, че – да, в крайна сметка това е една ведра история. Може да е комична, може да е ужасяваща, или трагична дори – така е винаги на границата, където несъзнателното среща реалността. И ако за Капоти и Карбовски можем да се досетим, как ли би разказал тази история Бредбъри? Ведро, разбира се. Защото ще провиди отвъд видимото. Ще намери утеха и изцеление. За да разбереш, трябва да простиш. И обратното. При всички случаи трябва да видиш. Ако искате да кажете на латински, че виждате нещо – videre е думата. На италиански е станало vedere.

Тихо

Тишината не е отсъствие на звук. Както Дяволът не е отсъствие на Бог. Дори смъртта има своите звуци. Тишината може би е време и място без трептене, но не съм сигурен. Вероятно и черната материя има свои звуци, които просто още не сме се научили да долавяме.

Тишината има мирис. Сигурен съм, че когато са притихнали, хората миришат по различен начин…

Няма да издавам автора (леко подсказване – немскоезичен е), но той има един забележителен разказ. От аналоговата епоха е. Героят дълги години работи като тонрежисьор в едно радио. И има навика да си “изрязва“ паузите между парчетата от големите магнетофонни ленти, след което да ги монтира една след друга на своя собствена лента. Вечер вкъщи си пуска паузите и отлично знае коя тишина от кое парче е. Тишината има навика да се дави в собствената си многозначителност.   

Бавно

“Нищо не правиш достатъчно бавно. Може още по-бавно!“ Това е главният съвет, който ще чуете от добрите дайвинг учители, когато станете малко по-напреднал водолаз.  След поне сто гмуркания. Настрана факта, че с всяко излишно движение разходвате излишно от въздуха в бутилката. Ако сте достатъчно бавен и притихнал, целият подводен свят ще дойде при вас. Излишно е да го гоните. Вие сте чужд на тази среда и няма как да настигнете мъдростта на цялостен организъм, проумял още преди милион години, че няма никакъв смисъл да се бърза с еволюцията. Да бързат маймуните! Те нямат достатъчно мъдрост, за да спрат и да се насладят на изумителния свят, който им се е случил. Всичко под водата се движи бавно. Бързите внезапни движения са смърт – опит да избягаш от нея или опит да я причиниш. Всичко останало е бавно, спокойно, тихо, леко на завоите…  

Под водата е по-леко. Дори хевиметъла и тежкото наследство на комунизма… Под водата е по-добре от подполковник, както ще ви каже всяка сестра от Военномедицинска академия, която поне веднъж е била под полковник. Бавното хранене, бавната любов, ароматната бавна смърт на цигарите, бавните изгреви и постепенните залези… Всички, на които се възхищаваме, са живели бързо. “Клуб 27например. Браян Джонс, Джими Хендрикс, Джим Морисън, Дженис Джоплин, Кърт Кобейн, Ейми Уайнхаус, Митко Воев. Тези, от които се учим, са живели бавно – Достоевски, Томас Ман, Ганди. Дори Марк Твен, който идва и си отива с Халеевата комета, движеща се уж ужасно бързо, но всъщност почти неподвижна в сравнение с разширяването на Вселената. 

И да не забравим  колко бавно са се точили минутите и дните за Убождача от Ведраре? Бавното е не само наслаждение. Бавното е и наказание, и изкупление.

Любен Дилов син

Книгата може да поръчате ето тук

Откъс от текста на Любен Дилов-син в книгата на Светлозар Желев „За бавното живеене и насладата от живота“.

АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ

С поредица от прояви ОУ “Никола Икономов” в Разград отбелязва 60-годишнината си

С поредица от прояви Основно училище "Никола Икономов" в Разград отбелязва 60-годишнината от създаването си. Заедно с това се честват и 200 години от рождението на патрона на училището - видния просветител и общественик Никола Икономов. Проявите за празника...

Протест пред прозорците на властта: Отново поискаха въздух за Мартен по време на обсъждането на ОУП

Жители на Мартен отново излязоха на протест за чист въздух. След като вчера блокираха движението по главния път Русе – Силистра, днес те изразиха недоволството си с плакати пред сградата на Общината, където се проведе заседание на Експертния съвет...

От понеделник започва поетапното пускане на парното в Русе

От понеделник /2 ноември/ започва поетапното пускане на парното в Русе. Очаква се поетапното пускане на отоплението да приключи най-късно до четвъртък /5 ноември/. Тъй като прогнозата показва температурите да започнат да падат още в края на тази седмица,...

Бърза адаптация: Английската гимназия в Русе използва облачни платформи още от 2017

Английската гимназия, като първото иновативно средно училище в Русе, използва облачна платформа за образование още от 2017 година и затова сега с натрупания опит, учители и ученици се справят добре с дистанционното обучение в електронна среда. Всички обаче...

С искане за чист въздух: Жители на Мартен блокираха пътя Русе – Силистра

На протест за чист въздух излязоха жителите на град Мартен тази вечер. Те дори блокираха временно главния път Русе - Силистра. Недоволството на хората е породено от предложената промяна на статута на част от зоната на бившето КТМ. Според...
- реклама -

ОЩЕ

С поредица от прояви ОУ “Никола Икономов” в Разград отбелязва 60-годишнината си

С поредица от прояви Основно училище "Никола Икономов" в Разград отбелязва 60-годишнината от създаването си. Заедно с това се честват и 200...

Протест пред прозорците на властта: Отново поискаха въздух за Мартен по време на обсъждането на ОУП

Жители на Мартен отново излязоха на протест за чист въздух. След като вчера блокираха движението по главния път Русе – Силистра, днес...

От понеделник започва поетапното пускане на парното в Русе

От понеделник /2 ноември/ започва поетапното пускане на парното в Русе. Очаква се поетапното пускане на отоплението да приключи най-късно до четвъртък...

Бърза адаптация: Английската гимназия в Русе използва облачни платформи още от 2017

Английската гимназия, като първото иновативно средно училище в Русе, използва облачна платформа за образование още от 2017 година и затова сега...

С искане за чист въздух: Жители на Мартен блокираха пътя Русе – Силистра

На протест за чист въздух излязоха жителите на град Мартен тази вечер. Те дори блокираха временно главния път Русе - Силистра. Недоволството...

Общинският съвет в Разград одобри заема по проекта за Центъра за работа с деца на улицата

Община Разград ще тегли заем от 600 000 лева за изграждане на Център за работа с деца на улицата. Проектът се финансира...

Канада осъди нападенията във Франция

премиерът на Канада Джъстин Трюдо

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо осъди нападенията във Франция. На брифинг след срещата на върха ЕС-Канада той подчерта:

„Ние категорично осъждаме тези терористични действия, които се базират на омразата като неприемливи. Няма абсолютно нищо, което би могло да оправдае това насилие. Затова с цялото си сърце сме с французите и всички хора по света, които осъждат и отхвърлят това деяние.  В същото време сме длъжни да признаем, че тези престъпници, терористи и убийци по никакъв начин не представляват исляма и мюсюлманите“. 

По-рано същото направиха в "Туитър" председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. На брифинга фон дер Лайен определи нападенията като "ужасяващи" и "брутални":

„Мислите ми са с жертвите на това отвратително деяние. Никой не трябва да поставя под съмнение европейската солидарност с Франция. Ние сме обединени и решени срещу фанатизма и варварството“.


Новите мерки срещу COVID-19 отново предизвикаха притеснение сред ресторантьорите в Русе

Заведенията в страната отново намаляват капацитета си, заради новите противоепидемични мерки, които влизат в сила от утре. Съгласно изискванията в ресторантите и...