За хода на имунизациите в Израел

Израел е един от отличниците във ваксинирането. Дори беше отменено носенето на маски в затворени пространства, но от седмица отново ги върнаха. Вече има ограничения в полетите.

След като започна по-интензивно движение на хора, болните в Израел се увеличиха, макар и не особено критично. В сряда има 22 тежко болни , от които 18 на командно дишане. Сред тях нито един не е бил имунизиран. 227 са хората с положителен тест. Около половината от тях са ваксинирани. Повечето изкарват болестта безсимтомно или много леко. 

В Ашкелон работи пилотен проект за изследване на отходните води. Според него в града име носители на Делта вируса (индийския щам). Издирват се завърнали се от чужбина, които са заявили, че са посетили само държавата, от където е полета им, а не и други страни с висока заболеваемост ( червени). Заради подобни „спестени истини“ в Израел се готвят да наложат много висока глоба на посетили такива места и не съобщили за да бъдат изолирани.

Друг проблем е надеждността на бързите тестове на летището. Много от директорите на големи телавивския предприятия и банки в момента са в карантина. Причината е, че на сватба на дъщерята на един от тях пристигнал и негов колега, завърнал се рано сутринта от Англия. На летището тестът му бил отрицателен, но още по средата на сватбата му станало зле и допълнителният тест показва зараза…

В Израел почти 70 на сто от възрастното население е ваксинирано с една или две дози от ваксината, а заболеваемостта расте. За причините за ставащото в “Преди всички” поясни проф. Надав Давидович, председател на съюза на лекарите от обществения сектор:

„Никоя ваксина не дава 100 процента защита, но вероятността да се зарази имунизиран човек е 20 пъти по-малка. Мутацията „ Делта“, идва от Индия, където процентът на ваксинирани е сравнително нисък, а тя е многократно по-заразна от познатите видове.

ЕПА/ БГНЕС

Има, обаче една група ваксинирани, които са заплашени от бързо заразяване. Това са хората с трансплантации, на които се дават лекарства за потискане на имунитета. За тях се обсъжда въпроса за „трета игла“. Водят се изследвания в две израелски болници. Доказано е, че дори при тях, ако се ваксинирани, болестта протича по-леко.

На въпросът добра идея ли е с „деца на море“, отговорът е положителен, но препоръчвам това да става, без да се напуска Израел. След няколко „взрива“ на заболяване в училища в Израел, сега усилено се ваксинират юноши между 12 и 16 години. В същото време откриваме, че принудителното стоене вкъщи е притъпило имунитета на децата и хора от трета възраст към другите вируси и болестотворни бактерии. Има много заблели от обикновен грип или чревни инфекции.

Засега разчитаме на ваксините и на хигиената. Със сигурност имунизацията защитава една година. Ще проверяваме периодично дали отделният индивид има антитела и дали се нуждае от подсилването им. Сега не това е актуално, а имунизирането на децата”, разясни още проф. Надав Давидович.

Още по темата в звуковия файл.

Start typing and press Enter to search