„За“ или „против“ дистанционното образование

„За“ или „против“ дистанционното образование и то на прага на новата учебна година. Темата остава в дневния ред на учители, деца и родители. Въпреки че за сега учебната година ще бъде открита присъствено. И дистанционната форма обаче си има своето място.

Илиана Илиева-Дъбова и Арзун Ариф са две учителки, които тази година получиха награда за иновативност в преподаването от Българската асоциация по информационни технологии. Едната от Испания. Другата учителка – от Разград. 

Илиана Илиева-Дъбова преподава български език и литература, история, география на деца от неделно училище „Свети Седмочисленици“ , гр. Реус, Испания и още две неделни училища в страната. Затова намира за практично дистанционното обучение. То натоварва учителя и е подходящо е за по- големи деца, обясни още пред БНР Илиана Дъбова. 

Българските неделни училища в Испания ще отворят врати през октомври. Близо три седмици преди началото на учебната им година Илиана Дъбова казва, че почти 15 от 37-те деца на от неделно училище „Свети Седмочисленици“ , гр. Реус, са заявили дистанционно обучение.   

Арзун Ариф е един от младите учители. Преди година е преподавала история и цивилизации в Професионална гимназия, гр. Кубрат. Сега е учител в Професионалната гимназия по облекло в Разград. И като учител споделя:

“Дистанционната работа с учениците е невъзможна там, където се изисква практика и присъствие. И това не е защото всяко дете си има специфичен начин на учене. А защото част от децата нямали интернет”, посочи пред БНР Ариф.

Арзун Ариф

Статистиката на Министерството на образованието посочва 34 000 деца без достъп до мрежата.

И по темата за имунизациите на учителите:

„Ваксинирането за учителите трябва да е личен избор“, каза учителката по история в Разград Арзун Ариф.  

И Илиана Дъбова от училището в Испания казва, че ваксинирането трябва да е личен избор, но учителят, като възрастен човек трябва да е по-отговорен и ако иска да е при децата, следва да се имунизира.

Илиана Дъбова и вярва, че подготовката на Министерството на образоването за евентуално пълно дистанционно обучение няма да изненада неприятно нито учителите, нито децата.  Арзун от Разград се надява новата учебна година да започне присъствено.

Още по темата в звуковия файл.

Start typing and press Enter to search