Здравен Министър, маскиран на здравен министър. Колаж на @belovski

За маските и  хората

 

Dilov.info / Любен Дилов син

Ползата от носене на маски е голяма. И не непременно само  хигиенична. Много хора изглеждат много по-добре с маски. Сещам се веднага за едни журналистки, ама няма да им изрека имената, защото социалните мрежи и без това са жестоки към тях.

Маската е народна извънредност, любезни!

Още от най-древни времена тя съпътства цивилизацията – за карнавалното, раблезианско начало в живота Може  да се осведомите  от много книги. От Бахтин до… телефонния указател. Абе, къде изчезнаха хартиените телефонни указатели?! Сякаш вече няма смисъл от тях. То и от хартиените маски няма много смисъл, както се разбра, ама по-добре да ги носим. Чунким това е единственото безсмислено нещо, дето правим!

Маските и карнавалът помагат за разместване и сливането на социалните слоеве.  От Вакханалиите до модерните фешън-партита, от шаманите в пещерите до рок-групата „Кис”, маската осигурява слава и анонимност едновременно. Нещо като фейсбук. И бедни, и богати остават само по маски и наистина се разбира имат ли сърца, или нямат. Богаташите се маскират на слуги, просяците на принцове, крадците на кардинали, банкерите – на проститутки. Само Борисов не може да се маскира, както научихме, защото маските са малки за главата му. Всъщност в тези дни, парадоксално, той май е единственият немаскиран. Същият, какъвто си беше преди 15 години! Качество ли е това, или недостатък е голям спор, ама не е важен днес. Днес говорим за маските.

Хората са ги надянали далеч преди средновековната чума във Венеция през 1347, донесена с търговските кораби от Федосия (Крим). Там пък се заразили от монголите, които при обсадата на града изстрелвали с катапулти труповете на умрели от бубонна чума. На венецианците не им върви – триста години по-късно, през 1631 година чумата отнася една трета от населението и  фактически поставя края на величието на този уникален град-държава.

Но и чумата, и традиционния венециански карнавал са триумф на маските, белязал цялата модерна културна история на Запада. На Изток не е по-различно – от ритуалните маски, през бойните маски на самураите, до театър Но и Кьоген – прикриването на лицето със страшни и смешни други лица е велика традиция, помагала на хората да се крият, да се веселят и да плашат врагове и несгоди.

Но!

Най-важното: маските разнообразяват монотонния ни живот по изобретателен и взаимен начин.

Може би сте чували историята за онази дама, която се оплакала на сексолога, че мъжът ѝ вече не  я желае. Посъветвана била да се маскира по някакъв необичаен начин.

Не с традиционните секс-костюми: медицински сестри, червени шапчици и други садо-мазо тривиалности. Мислила тя, мислила и накрая го измислила.

Съблякла се чисто гола, надянала един противогаз и закачала благоверния. Когато самецът се  прибрал, тръшнал се пред телевизора и загледал поредния брифинг на Извънредния щаб, тя се появила с цялото необичайно великолепие на богатата си физкултура и започнала да се разхожда пред него…

Никакво внимание!

Разстроена, съпругата не издържала и креснала: „Добре, де?! Никаква ли промяна не виждаш у мен?”

Мъжът я гледал тридесет секунди, след което несигурно попитал:

(следва продължение 🙂 )

Цялата статия търсете във вестник Стандарт от 3 април 2020 или на Dilov.info

- РЕКЛАМА - евтин куриер