Снимка: pixabay.com

Здравният министър Кирил Ананиев отмени задължителното носене на маски на открити и закрити обществени места

Решението е съобщено на брифинг в Министерски съвет.

 

„Ние взехме първоначалното решение за въвеждането на тази мярка, в резултат на конткатите ни с управляващите в държавите, в които водят съответната политика, и са доказали ефекта от задължителното носене. За сега отпада заповедта за носенето на маски, докато не стигнем до консенсус. Обръщаме се към хората, с гореща препоръка, да носят маските, но не е задължително“.

“Едни казват, че маската е абсолютно безмислена, други казват, че трябва да се носи само от заразените. Това би било вярно, ако ние знаем кои са болни. Между нас се движат хиляди хора, които са носители на коронавируса, но не са изследвани и го пренасят, без дори да знаят”, заяви Ананиев.

“Искам да ви убедя, че правителството подкрепя и мярката, която предприехме от вчера, с възможност да се използват маските като още едно средство за предотвратяване на разпространението на Covid-19. Но тъй като няма пълно обществено съгласие, искам да ви уведомя, че току що подписах заповед, с която се отменя т. 9 от превантивните мерки (за задължителното носене на маски на обществени места) до постигане на консенсус в нашето общество”, добави здравният министър.

Държавата ще закупи 1 млн. маски, които през социалното министерство ще бъдат раздадени на хората, които са в затруднено финансово положение. Артикулите ще са от висок клас.