Задава ли се решение за виртуалните животни

Наясно сме с това, което е минало като официални проверки и с констатациите, които са стряскащи, каза пред БНР Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) за проверките на Министерството на земеделието и горите за т.нар. виртуални животни. Досега НОКА многократно сигнализира за проблема и предлага мерки, но едва сега са били предприети и направени проверки без предизвестие.

На случаен принцип са проверени около 70 ферми с различна големина с налични 6 500 животни в регионите на Шумен, Търговище, Варна, Бургас, Ямбол и Сливен, поясни Караколев. По думите му в над 20 не са открити никакви животни.

„Проверявани са ферми в диапазона между 100 и 200 животни основно. Това, на което са се натъкнали проверяващите е, че в една част от тези ферми въобще не е имало животни. В друга част е имало такива, само че без нужните идентификатори или с различни такива. Намерили са ушни марки в кесийки. Това е действителността.“

Министерството предлага да се въведе модул, с който трите институции, работещи с – Агенцията по храните, Фонд „Земеделие“ и МЗХГ да имат по-бърз обмен на информация, уточни Симеон Караколев.

„Следващата стъпка е да се увеличи процентът на проверяваните ферми. В момента Фонд „Земеделие“ проверява около 5% може би от всички бенефициенти.“

Друго предложение е да се ограничи броят на ушните марки, с които да разполагат стопаните и те да не бъдат повече, отколкото са им необходими.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Start typing and press Enter to search