Започват проверки за легално използване на музика в търговските и туристически обекти

Общините ще имат нови отговорности за проверки за легално използване на музика в търговските и туристически обекти. Започна лятна контролна кампания в защита на авторските права на музикантите.

От Конфедерацията на българския туристически бизнес преди дни настояха за равностойно третиране на всички организации. Те искат и защита на принципите на свободната конкуренция и равнопоставеност на всички организации по отношение на заплащането на авторските права.

Близо 170 представители на общините се включиха в семинара, организиран от Музикаутор и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация за ролите на общините в процеса на прилагане на Закона за авторското право и сродните му права. Големият интерес е обусловен от функциите, които имат общините по прилагането на законовите разпоредби за легално използване на музика в търговските и туристически обекти, както и на активността на общините като организатори или домакини на културни събития.

„На контрол подлежат всички обекти, които ползват музика, като част от техния бизнес модел – салони за красота, търговски центрове, фитнес – салони, барове, ресторанти и други“, посочи пред БНР Иван Димитров, изпълнителен директор на Музикаутор, организацията на автори и музикални издатели за управление на авторски права.

Picabay

„Държавата сега се активира във връзка с редуцирането на Covid мерките, естествено е да има активен контрол.

„Според закона за авторските права се изисква да има писмено разрешение, дадено предварително на обекта – тоест говорим за лицензия, договор, който е сключен с Музикаутор относно авторските права. Това вече може да стане и по електронен път“, поясни още Димитров.

“Когато се влезе на платформата musicpro.org и генерират своя договор, своя лиценз, те получават един специален стикер с баркод, при сканирането на който става ясно, че обектът е с действащ договор”.

Министерство на културата съвместно с Националното сдружение на общините провеждат обучение за общинските инспектори и кметовете как да се поверяват обектите за наличие на лицензи с Музикаутор.

“Ние не сме противници, ние работим за една кауза – това е спазването на закона и това да доведе до възможността българските творци да могат да получават възнаграждение за своя труд”,  коментира в „Хоризонт до обед“ Сава Тихолов, началник отдел “Култура, протокол и връзки с обществеността” в община Балчик.

“Много добро беше обучението, но ние общините се явяваме контролиращи и контролирани. Но ние нямаме капацитета, конкретно в община Балчик, да се обхванат всички обекти. Ако трябва да се спази законът, трябва да се помисли за нещо работещо”, поясни Тихолов.

Когато контролът на обектите се извръшва от Министерство на културата, приходите от глобите отиват в държавия бюджет и фонд “Култура”, когато проверките са от общините – средствата отиват 50 на сто в общините, за културни дейности, а 50 на сто отново в националния бюджет.

Още по темата в звуковия файл.

Start typing and press Enter to search