Защо Борисов се срещна с Георги Домусчиев, Васил Божков и Гриша Ганчев

автор Ирина Мазганова/iskra.bg

Премиерът Бойко Борисов се срещна със собствениците на трите водещи футболни отбора Георги Домусчиев („Лудогорец“), Васил Божков („Левски“) и Гриша Ганчев (ЦСКА-София). На разговора присъстваха главният прокурор Сотир Цацаров, заместник-главният прокурор Иван Гешев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов и съветникът на министъра на младежта и спорта Гошо Гинчев.

По време на срещата беше обсъдено началото на футболното първенство у нас с оглед на спокойното му протичане. Собствениците на футболните клубове обещаха, че отборите им ще бъдат водени от принципите на честната игра. По думите им няма да се допуска напрежение на терена, което да се пренася към агитките. Няма да се позволят и заплахи към футболните съдии.

Президентът на БФС Борислав Михайлов благодари на министър-председателя Бойко Борисов, че спомага за решаването на проблемите в българското първенство.

Срещата идва на фона на голям скандал в българския футбол. В четвъртък ЦСКА изпрати ултимативно писмо до БФС заради телевизионните права. Клубът обвини Домусчиев в четворен конфликт на интереси като собственик на излъчващата шампионата телевизия, „Лудогорец“, „Футбол Про Медия“ и член на Изпълкома на футболната централа. Според появилите се информации, преди това е проведена среща на най-високо ниво между представители на тима от стадион „Българска армия“ и „Левски“.

Вътрешният министър Младен Маринов коментира след срещата, че фокусът му ще бъде върху това да не се допуска купуване на мачове и натиск над длъжностни лица и футболисти.

„Срещата беше за това в едно обозримо бъдеще да има феърплей и да няма напрежение, което да рефлектира върху поведението на агитките и въобще върху качеството на спорта, не само на футбола“, уточни той.

Запитан дали клубните президенти всяват напрежение сред агитките, Маринов отговори:

„Аз ще се огранича до моята компетентност. Знаете, нашата компетентност е по разследване и разкриване на престъпления съвместно с Прокуратурата. Присъствахме на тази среща аз като министър на вътрешните работи и пряко заинтересован от това какъв ще е общественият ред и как ще се държат агитките, как ще преминават футболните срещи и каква ще е ситуацията около футбола. Присъствах в такова качество. Това, което ние взимаме и ще вземем като мерки естествено няма как да ви го обявя, но нашият фокус ще е върху това да не се допуска купуване на мачове, натиск на длъжностни лица, над футболисти и т.н.“

По думите на министъра срещата не е свързана с конкретно постъпил сигнал.

„Срещата е такава, че да се уточним как да работим. Ролята на МВР е както по превенция, така и по разследване на престъпления, свързани с тази дейност. Пак казвам, когато има напрежение между собствениците, то се пренася и по съответните трибуни. Така че ако там няма напрежение, аз мисля че поведението на агитките ще е съвсем различно“, подчерта той.

Start typing and press Enter to search